Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Pakuočių tvarkymo paslaugą inicijavo sodininkas

Jolanta Dalia Abarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos redaktorė
2020-11-03

© LŽŪKT nuotr.

Šiemet Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Anykščių rajono biuro kliento Vitalijaus Petronio ūkis tapo rajone vykusio konkurso „Metų ūkis“ nugalėtoju. Puikiai įvertintas už didelio sodininkystės ūkio plėtrą, nuolatines pastangas, kad vartotoją pasiektų tik kokybiški vaisiai ir uogos, Vitalijus yra ir LŽŪKT ambasadorius, kuris ne tik džiaugiasi teikiamomis paslaugomis, jis yra ir jų iniciatorius, skatinantis paslaugas teikiančias konsultantes nuolat tobulėti.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Sodininkyste ir uogininkyste besiverčiančio Anykščių r. biuro kliento Vitalijaus Petronio ir jo žmonos Rasos soduose darbai nesibaigia visus metus. Šiuo metu į saugyklas dar keliauja obuoliai, renkamos avietės. Priešaky kiti rudeniniai sodininkystės darbai, nuolatinė saugomų vaisių priežiūra.

Vitalijaus ir Rasos Petronių soduose auga obelys, kriaušės, slyvos, trešnės. Auginama ir uogų – serbentų, braškių, aviečių, aronijų, sėjama grūdinių augalų. Iš viso Vitalijus ir Rasa puoselėja apie 58 hektarus sodo, 125 hektarus uogynų. Pirmos obelys buvo pasodintos 2000-ųjų metų rudenį, sodas vis atnaujinamas. Ūkyje į nuolatinį darbą priimta 10, o sezono metu pagal paslaugų kvitus dirba iki 20 darbuotojų.

Produkcija pažymėta nacionalinės kokybės ženklu

Jei perkate sultis, kurių pakuotė su užrašu „Tavo sultys“ – jos iš Vitalijaus ir Rasos Petronių ūkio, įvairios, pagamintos iš ūkyje užaugintų vaisių ir uogų, nededant jokių papildomų priedų. Kadangi patys kontroliuoja gamybos procesą, ūkininkai prisiima visą atsakomybę už kokybę.

Web-pav1Ūkio produkcija keliauja į IKI parduotuvių tinklą. Žaismingas sulčių logotipas patraukia akį.

Svarbu pasakyti, kad visa ūkio produkcija pažymėta nacionalinės kokybės ženklu, o tai ne tik įvertinimas. Tai ir nuolatinės pastangos nenuvilti klientų ir išlaikyti puikią sodo gėrybių kokybę. Sodininkas pasakojo, kad ant sulčių ar obuolių pakuotės radę jo telefoną, ne kartą skambino pirkėjai pagirti už skonį ir kokybę.

Vitalijus akcentavo, kad sulčių gamyba yra tik nedidelė verslo dalis. Jam daug svarbiau auginti visus kokybės poreikius atitinkančius vaisius ir uogas. „ Perdirbimas mažai mums duoda pridėtinės vertės, o turėtų būtų atvirkščiai. Kaip bebūtų, susidaro šalutinis produktas – nekondiciniai obuoliai, kuriuos turi perdirbti arba perdirbėjams atiduoti. Stengiamės, kad kondicinių būtų daugiau“, – sakė Vitalijus.

Labai svarbios laikymo sąlygos

Ūkiui modernizuoti V. Petronis naudojosi Europos Sąjungos parama. Pirmoji paraiška buvo parengta 2003 m. – įsigytas uogų laikymo šaldytuvas. Vėliau už gautas paramos lėšas pirko sodo ir ūkio darbams reikalingos modernios technikos, pastatė ir praplėtė vaisių saugyklą, įsigijo jai reikalingos įrangos ir technikos, įsirengė kontroliuojamas kameras, įsigijo obuolių rūšiavimo ir kitos įrangos, įsirengė priėmimo ir perdavimo rampas. Ūkininkas daug investuoja ir savų lėšų.

Web-pav2Įrengta rampa

Dabar saugyklose galima sutalpinti apie 1000 tonų obuolių. Šiuo metu jose daugiau kaip 300 tonų, ir jos dar pildomos. Didinti produkcijos kiekį Vitalijus planuoja atnaujindamas sodą, sodindamas lūkesčius pateisinusių veislių vaismedžius, pasak jo, dabar „ant bangos“ žieminės veislės, tirdamas ir gerindamas dirvožemį, tobulindamas sodo laistymo ir priežiūros technologiją.

Kamerų veikimą kontroliuojančią sistemą prižiūrėti ir jose vykstantį procesą stebėti Vitalijui padeda sūnus. „Jam pagal profesiją tinka“,– sako Vitalijus ir pasakoja, kad prie sistemos sūnus prisijungia nuotoliniu būdu ir praneša, ką daryti. Taip pat prie jos jungiasi ir įrangą konstravę specialistai iš Lenkijos.

Obuolius reikia išlaikyti iki pavasario, todėl saugyklose įrengtas azoto generatorius, kuris mažina deguonies koncentraciją ore, o didina azoto. Ūkio šeimininkas pasakojo, kad yra įrengta viena ekologiška kamera, kurioje cirkuliuoja glikolis ir dujos be freono. „Visi siekiame, kad freono būtų mažiau“,– apie atsakingą požiūrį į obuolių laikymo kokybę kalbėjo ūkininkas. Jis akcentavo, kad vaisių ir uogų kokybei skiria labai didelį dėmesį, laikosi visų išskirtinės kokybės produktams keliamų purškimo, tręšimo, saugojimo reikalavimų.

Apie planus

Paklaustas apie ateities planus, Vitalijus parodė patalpą, kurioje planuoja įrengti obuolių fasavimo ir rūšiavimo liniją. Dabar joje yra trys konteinerių išvertikliai, galvojama dar vieną įsigyti. Klientus pasiekia obuoliai, kurių skersmuo – ne mažiau kaip 60 cm, kiti patenka prie nekondicinių.

Web-pav3Ūkyje įrengta lokali laistymo sistema

Keičiantis klimatui, ypač pavojinga sausra. Jei ji ilgai tęsiasi ir vaismedžiai žiemoja išsekinti sausros, nušalti jie gali net ir esant -15 oC, todėl vis svarbesnė yra laistymo sistema. Dabar Vitalijus įsirengęs lokalią sistemą, per dieną gali palaistyti 2–3 ha jaunų medelių, o planuose – lašelinė.

Inicijavo pakuočių tvarkymo paslaugą

Web-pav4Iš kairės augalininkystės konsultantė Rasa Martišienė, ūkininkas Vitalijus Petronis, biuro vadovė Vilma Lebedė ir ūkininko žmona Rasa Petronienė su „Tavo sultimis“

„Dabar yra taip, kad pas kiekvieną ūkininką jau kontoros reikia. Aš visus kontorinius su ūkiu susijusius darbus perdaviau biurui ir esu patenkintas. Reikalavimų vis daugėja, juos visus susekti neužtenka darbo dienos, o konsultantės net ir apie tai, ko nežinau, pasako. Ūkyje naudojame įvairias pakuotes. Per metus jų susidaro nemažai. Į biurą kreipiausi ir dėl pakuočių tvarkymo paslaugos. Jos prireikė pradėjus veikti GPAIS sistemai. Įsigilinti į reikalavimus reikėjo laiko, o ūkyje darbas darbą veja. Dabar ramu“, – apie biuro konsultančių paslaugų reikalingumą kalbėjo Vitalijus.

Web-pav5Ūkyje naudojamos įvairios pakuotės

Išsakytas poreikis tapo nauja Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos paslauga, teikiama ūkininkams, kurie savo produkciją į rinką tiekia įvairiose pakuotėse. V. Petroniui ją teikia Anykščių r. biuro augalininkystės konsultantė Rasa Martišienė. „Užėmė nemažai laiko įsigilinti į sistemą, ūkininkui keliamus reikalavimus. Dabar iš Vitalijaus kas ketvirtį gaunu duomenis, kiek ūkyje sunaudota pakuočių: plastikinių, popierinių, medinių. Kartą per ketvirtį pateikiu suvestinę, o metų pabaigoje suformuoju metinę ataskaitą, kuri turi sutapti su ūkininko pateiktais duomenimis. Metų gale viršijus 500 kg pakuočių limitą, reikia valstybei sumokėti mokesčius“, – paslaugos specifiką aiškino konsultantė.

Anykščių r. biuro vadovė Vilma Lebedė, tvarkanti V. Petronio ūkio buhalterinę apskaitą, akcentavo, kad jis labai atsakingas, sąžiningas, visada laiku atsiskaito už paslaugas. „Pradėjusi tvarkyti tokio didelio sodininkystės ūkio apskaitą, nerimavau, o dabar galiu pasakyti, kad nėra dėl ko. Vitalijaus atsakingumo jausmas ir rūpestis, kad su visais būtų atsiskaitoma laiku, o aš gaučiau visus buhalterinei apskaitai tvarkyti reikalingus dokumentus, sąskaitas – išskirtinis“, – sakė Vilma Lebedė, pripažinusi, kad gilindamasi į ūkio specifiką – tobulėja.