Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Palanku plisti morkų ir kopūstų alternariozei

LAMMC
Žemdirbystės institutas
2021-08-17

Kopūstai pasiekę BBCH 43–46 tarpsnį – formuoja gūžes. Morkos augina šaknis, apie 60 % jų jau pasiekė laukiamą dydį (pasiektas BBCH 42–46 vystymosi tarpsnis). Šiuo metu svarbu stebėti pasėlius ir apsaugoti daržoves nuo ligų, ypač alternariozės.

Morkas ir kopūstus dar galima apsaugoti nuo ligų. Atkreipkite dėmesį į morkų ir kopūstų alternariozę.morkos_alternariaMorkų alternariozė pirmiausiai pažeidžia lapiją, o vėliau ir šakniavaisius.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Lapų pažeidimai daugiausia aptinkami ant apatinių, senesnių lapų. Sandėliavimo metu ant šakniavaisių pasirodo juodos įdubusios apskritos arba netaisyklingos formos dėmės, esančios morkų paviršiuje ir viduje.

alternariaPirmieji kopūstų alternariozės požymiai pasirodo ant išorinių lapų. Vėliau infekcija pereina į vidinius lapus. Pažeistos gūžės išaugta mažos, prasčiau laikosi.

Stebėti meteorologines sąlygas

Reikia nuolat stebėti meteorologines sąlygas ir įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti. iMETOS®meteorologinė stotelė yra automatinė meteorologinių duomenų registravimo stotelė. Įvairiais jutikliais fiksuojamos meteorologinės sąlygos, įvertinama ir apskaičiuojama įvairių patogenų rizika. Jutiklių registruojami duomenys yra kaupiami internetinėje duomenų bazėje. Kiekvienai ligai įveikti yra sukurti ir pritaikyti konkretūs modeliai, atsižvelgiant į optimalias ligos plitimo ir vystymosi sąlygas. Skirtingi ligų modeliai apskaičiuoja infekcijos riziką pagal ligai būdingus rodiklius ir pateikia grafiškai. Tiksliausios prognozės gaunamos 10 km spinduliu aplink stotelę esančioje teritorijoje. Ligų prognozavimo modeliai įvertina infekcijos riziką, o ligų plitimą nulemia sąveika tarp oro temperatūros ir lapų drėgmės.

iMETOS® ligų prognozavimo modelių duomenimis, Pasvalio r. modelis rodo, kad sąlygos morkų atlernariozei siekia 50 %. Tuo tarpu modelis rodo, kad svogūnų kekeriniam puviniui sąlygos siekia 34 %.

Panevėžio r. šiuo metu meteorologinės sąlygos morkų alternariozei siekia 39 %, o svogūnų kekeriniam puviniui – 14 %.

Kėdainių r. meteorologinės sąlygos svogūnų kekeriniam puviniui siekia 20 %, o meteorologinės sąlygos morkų alternariozei – tik 28 %.

Širvintų r. sąlygos svogūnų kekeriniam puviniui siekia 54 %, o sąlygos morkų atlernariozei – 49 %.

Šakių r. sąlygos svogūnų kekeriniam puviniui plisti šiuo metu siekia tik 12 %, o sąlygos morkų alternariozės infekcijai plisti siekia 52 %.

Kauno r. sąlygos morkų alternariozei siekia 48 %, o svogūnų kekeriniam puviniui siekia 15 %.

Prisijunkite prie informacinio portalowww.ikmis.lt!

Visą šią naudingą informaciją rasite nemokamame portalewww.ikmis.lt.Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Neringa Rasiukevičiūtė, LAMMC SDI