Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Ekonominė ūkio analizė siekiantiems aukštesnio verslumo lygio. Konsultantės patirtis

LŽŪKT informacija
2018-06-25

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kretingos r. biure dirbanti ekonomistė Gražina Poškienė įsitikinusi, kad kiekvienas verslininkas turėtų analizuoti savo veiklos finansinius ir ekonominius rezultatus. Nors jos teikiama ūkio ekonominės analizės paslauga dar nėra labai populiari, kasmet atsiranda ūkininkų, kuriems svarbu daugiau įsigilinti ir į finansinius, ir į ekonominius veiklos rodiklius. Konsultantė tiki, kad ilgainiui tokių ūkininkų daugės, ir dalinasi patirtimi.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Kai realiai žinai, kiek įvairių ūkio veiklos rodiklių galima apskaičiuoti ir palyginti naudojant klientų duomenis, sukauptus mūsų sukurtoje ūkio valdymo programoje „e-GEBA“, ir ūkininkai tikrai galėtų juos panaudoti geriau organizuodami ūkio valdymą, tampa svarbu paskatinti į juos įsigilinti. Dažniausiai klientams svarbūs momentiniai sprendimai. Aišku, jie ateina pasitarti, kai rengiasi investuoti. Tada peržiūrime buhalterinius dokumentus, matome, su kokiomis palūkanomis tais ar kitais metais gavo paskolas, kas dabar pasikeitė, ar ne per didelė našta, kaip paskirstyti finansiniai srautai, kviečiame pasidomėti, kokiomis sąlygomis paskolas siūlo įvairūs bankai. Mes paaiškiname, o sprendimą priima pats ūkininkas, kurio pagrindinis tikslas – įvertinti situaciją, tai yra, ką jis gali.

Web-pav1Gražina Poškienė ūkio finansinius ir ekonominius rezultatus aptaria su ilgamečiu biuro klientu Stasiu Lomsargiu. Nuotr. LŽŪKT

Įmonių savininkai, gaudami tokius finansinės ir ekonominės veiklos ataskaitų duomenis, juos tiesiog kramto. Pasižiūri kas, kur, kaip, o ūkininkui laiko neužtenka, nes viską turi pats padaryti. Todėl pirmiausia ruošdamasi susitikti su klientu, kuriam teiksiu ūkio finansinės ir ekonominės analizės paslaugą, gerai apgalvoju, ką akcentuoti, apie ką klientas turi pamąstyti, kaip jam sekasi, palyginti su panašiai ūkininkaujančiais ūkiais. Matau, kad daug išlaidų patiria įsigydamas augalų apsaugos produktus ar trąšas, atkreipiu dėmesį į šiuos skaičius, nes pasitaiko manipuliacijos kainomis, pastebiu turto vertės mažėjimo tendenciją – gal laikas pagalvoti apie investicijas, nuostolingai parduodama produkcija – galbūt reikėtų atlikti gaminamos produkcijos savikainos analizę, jei yra skolų – kokios priežastys ir kt.
Pagal ūkių apskaitos duomenis parengtos ataskaitos įvairiausios ir išsamios, todėl jas paanalizavus, yra ką pagalvoti. Anksčiau daugiau dėmesio skyrėme finansinių rodiklių analizei: pelningumo, mokumo, apyvartumo, skolos ir kitiems rodikliams. Dabar su ūkio valdymo programa „e-GEBA“ atliekame ir ūkio ekonominę analizę, kur galima palyginti trejų metų duomenis, pavyzdžiui, atskirų žemės ūkio augalų derlingumą, parduotos produkcijos kiekius, kainas, savikainos pokyčius ir kitus rodiklius, kurie domina ūkininkus ir yra jiems aktualūs.
Mes nuolat diskutuojame dėl ūkio valdymo programos „e-GEBA“ tobulinimo. Tai daryti skatina klientai. Vieni, atlikus jų ūkio finansinę ir ekonominę analizę, mažai turi klausimų, o kiti jais tiesiog užverčia. Jei negalime atsakyti, ieškome galimybių. Tuomet atsiranda poreikis kažką keisti, tobulinti pačią programą.
Finansinė ir ekonominė verslo analizė tikrai svarbi priimant sprendimus. Šią paslaugą perkantiems ūkininkams įdomu, kaip sekasi šiandien, juos lyginant su panašiai ūkininkaujančiais, ir kaip seksis rytoj. Jiems svarbiausi rodikliai yra kiekiai, galutinis rezultatas ir matymas, kad kažką jau reikėtų keisti. Klientai ieško atsakymų į klausimus, o mes padedame į juos atsakyti.

Su Gražina Poškiene bendravo ir mintis užrašė Jolanta Dalia Abarienė

Daugiau apie verslo ekonomikos ir kitas LŽŪKT teikiamas paslaugas sužinosite čia.