Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Kaip ūkyje užaugintą produkciją vartotojams pateikti greičiau?

LŽŪKT informacija
2021-10-19

© LŽŪKT nuotr.

Siekiantys gauti pelną gaminant, parduodant prekes, turi dar vieną galimybę pasinaudoti ES parama ir bendradarbiauti steigiant trumpas tiekimo grandines, kad sava užauginta ar pagaminta produkcija vartotojus galėtų pasiekti paprasčiau ir greičiau.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Iš viso lapkričio 22 d. – gruodžio 23 d. vyksiančiam kvietimui teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietosrinkoms skatinti vietos lygmeniu“ skirta daugiau kaip 6 mln. eurų. Tai jau antrasis šiais metais kvietimas teikti paraiškas trumposioms tiekimo grandinėms vystyti.

Pasak ŽŪM pranešimo, ši parama bus skirta norintiems kurti regioninio lygmens logistikos centrus ir vystyti trumpą maisto tiekimo grandinę. Šiuose centruose pagal darželių, mokyklų, ligoninių ar kitas viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų ar įmonių užsakymus būtų sudaromi vietos ūkininkų produkcijos krepšeliai.

Tokie logistikos centrai gali sustiprinti smulkių ir vidutinių ūkių konkurencingumą, nes šuo metu tokie ūkiai pavieniui negali užtikrinti asortimento įvairovės. Todėl savivaldybėms viešųjų pirkimų metu lengviau pasirinkti vieną stambų tiekėją, kuris pristato visus reikiamus produktus – nuo mėsos iki pieno, daržovių ir vaisių.

Tokių logistikos centrų steigimu aktyviai domisi Klaipėdos, Kauno, Ukmergės rajonų savivaldybės ir ūkininkai.

Kas gali pretenduoti?

Pretenduoti kurti logistikos centrus gali ne mažiau kaip 2 bendradarbiaujantys ūkio subjektai, užsiimantys žemės ūkio ir maisto produktų gamyba ar perdirbimu ir (ar) realizacija (rinkodara).

Paramos dydis priklausys nuo steigiamo logistikos centro dydžio. Maksimali paramos suma vienam projektui – 700 tūkst. Eur be PVM. Tokia didžiausia parama numatyta steigti regioninio lygmens logistikos centrus, kurie būtų pasirengę aptarnauti platesnį vartotojų ratą.

Mažesnių – vietos ar rajoninio lygmens – logistikos centrų kūrimui būtų skiriama iki 120 tūkst. Eur ar 200 tūkst. Eur, priklausomai nuo produkcijos tiekėjų resursų ir galimybių.

Regioninio lygmens logistikos centrams statyti ar nuomotis jau esamas patalpas paramos intensyvumas siekia 60 proc. Logistikos centrų darbuotojams darbo užmokesčiui – 100 procentų. Tokiu pačiu intensyvumu – 100 proc. – būtų kompensuojamos ir logistikos centrų komunalinės išlaidos.

Steigiant regioninio lygmens logistikos centrą, bus atsižvelgiama į pareiškėjo patirtį vykdant trumpųjų maisto tiekimo grandinių veiklą.

Sudomino?

Kviečiame kreiptis į Konsultavimo tarnybos rajonų biuruose dirbančius ekonomikos konsultantus, kurie supažindins su paramos taisyklių reikalavimais, įvertins galimybes gauti paramą, parengs paraišką ir verslo planą bei padės tvarkyti administracinę naštą projekto kontrolės laikotarpiu.

ŽŪM, LŽŪKT inf.