Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Nebus mažinamos išmokos dėl pavėluotai pateiktų paraiškų ar jų duomenų keitimo

Nacionalinė mokėjimo agentūra
2020-11-15
LŽŪKT nuotr.
Atsižvelgiant į mūsų šalį užklupusią pandemiją bei dėl to kylančias problemas, dėl kurių buvo paskelbtas visuotinis karantinas ir pakeista pasėlių bei kitų žemės ūkio naudmenų deklaravimo tvarka, nebus taikomos sankcijos ūkininkams, pavėluotai pateikusiems paraiškas ar vėlavimo laikotarpiu keitusiems paraiškų duomenis.
Šiais metais paraiškas buvo galima teikti nuo balandžio 20 d. iki birželio 22 d. (pavėluotai – iki liepos 17 d.). Nors įprastai išmokos už kiekvieną pavėluotą darbo dieną mažinamos 1 proc., šiais metais vėlavimo sankcijos taikomos nebus. Dėl pandemijos ir dėl jos kylančių problemų bus taikoma force majeure taisyklė. Tai reiškia, kad pareiškėjams, kurie 2020 m. pasėlių ir kitų žemės ūkio naudmenų paraiškas pateikė birželio 23 d. – liepos 17 d. arba šiuo laikotarpiu keitė jų duomenis, išmokų suma mažinama nebus.
2020 m. paraiškas teikti vėlavo apie 2 tūkst. ūkininkų, taip pat panašus pareiškėjų skaičius keitė paraiškos duomenis vėlavimo laikotarpiu. Jei pareiškėjams būtų pritaikytos vėlavimo sankcijos, iš viso jie prarastų daugiau kaip 216 tūkst. Eur tiesioginių išmokų ir beveik 49 tūkst. Eur paramos pagal su plotu susijusias kaimo plėtros programos priemones.