Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Nuo pandemijos nukentėję ūkiai dar gali gauti lengvatinių paskolų

LR žemės ūkio ministerija
2021-07-05

Ūkiams, susidūrusiems su apyvartinio kapitalo trūkumu COVID-19 pandemijos laikotarpiu, dar gali būti suteikta lengvatinių paskolų už 5,2 mln. eurų. Žemės ūkio ministerija, įvertinusi finansavimo poreikį, pratęsė skolinimo terminą, kuris turėjo baigtis birželio mėnesį. Paskolos pagal skatinamąją finansinę priemonę bus teikiamos iki 2021 m. gruodžio 31 d.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Nuo skatinamosios finansinės priemonės įgyvendinimo pradžios 2020 m. rugpjūčio mėn. jau 1280 žemės ūkio ir žuvininkystės subjektų pasinaudojo galimybe gauti paskolų už 127,9 mln. eurų. Paskoloms pagal šią priemonę iš viso yra skirta 133,1 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Lengvatinėmis paskolomis naudojasi ūkininkai, žemės ūkio bendrovės ir kooperatyvai. Daugiausia jų veikia augalininkystės sektoriuje, tačiau aktyvūs ir pienininkystės, gyvulininkystės ūkiai, kailinių žvėrelių augintojai. Paskolomis mažiau domisi akvakultūros, sodininkystės, daržininkystės ir paukštininkystės ūkiai.

Lengvatinės paskolos pagal šią priemonę padeda ūkio subjektams laiku sumokėti atlyginimus darbuotojams, atsiskaityti su tiekėjais, padengti kitas būtinas einamąsias išlaidas.

Paskolos gavėjai gali kreiptis dėl lengvatinės paskolos iki 1 mln. eurų. Ji gali būti suteikta laikotarpiui iki 36 mėn. su galimu paskolos grąžinimo atidėjimu iki 12 mėn. Paskolai taikoma fiksuota metinė palūkanų norma nuo 0,1 iki 0,69 proc. Administravimo mokestis siekia 2 proc. paskolos sumos, tačiau ne mažiau kaip 150 eurų ir ne daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų.

Paramą administruoja Nacionalinės plėtros įstaigos UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas. Ūkio subjektai, norintys gauti lengvatinę paskolą, pirmiausia turi kreiptis į priemonės įgyvendinime dalyvaujančius finansų tarpininkus (jų sąrašas skelbiamas www.garfondas.lt) ir pateikti užpildytą paraišką bei kitus dokumentus.

Paskola suteikiama neįkeičiant turto. Ūkio subjektui ji gali būti suteikta tik vieną kartą.

Daugiau apie finansinę skatinamąją priemonę skaitykite čia.