Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Patvirtinta pirmoji ŽŪM pasiūlyta DNR plano priemonė

LR žemės ūkio ministerija
2020-08-17

© LŽŪKT nuotr.

Šiandien Vyriausybės Ateities ekonomikos DNR investicinis komitetas pritarė pirmajai Žemės ūkio ministerijos pasiūlytai DNR plano priemonei. Iš viso ŽŪM yra pateikusi 7 priemones, kurių bendra suma siekia 35,6 mln. Eur.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Šią pirmąją priemonę - „Gyvulininkystės ir pienininkystės mokslinių tyrimų bazės stiprinimas ir pritaikymas inovacijų kūrimui, diegimui ir plėtrai“ - vykdys Lietuvos sveikatos ir mokslo institutas (LSMU). Jai skirta 1,5 mln. Eur.

Atnaujinus LSMU žemės ūkio gyvulininkystės bei pirminės pieno gamybos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bazę bus sukurtos galimybės spręsti aktualiausias gyvulininkystės šakos problemas kuriant naujas mokslo žinias, jas panaudojant inovatyvių technologijų kūrimui ir diegimui gyvulininkystės ir pienininkystės srityse. Atnaujinta plėtros bazė leis atlikti mokslinius taikomuosius gamybinius tyrimus ir remiantis jų rezultatais vertinti technologinių sprendimų efektyvumą gamyboje apjungiant visas gyvulininkystės grandis nuo pašarų gamybos, gyvūnų sveikatingumo iki gamybos metu susidarančių organinių medžiagų tvarkymo mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją.

Reaguojant į COVID-19 neigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai, Finansų ministerija parengė ilgalaikių investicijų ekonomikos skatinimui planą ­– Ateities ekonomikos DNR. Jame išskirti 5 prioritetai, į kuriuos siūloma koncentruotis – žmogiškasis kapitalas, skaitmeninė ekonomika ir verslas, inovacijos ir moksliniai tyrimai, ekonominė infrastruktūra bei klimato kaita ir energetika. Plano tikslas – siekti sparčių ir efektyvių investicijų į Lietuvos ekonomikos atsigavimą ir augimą, kad Lietuvos ekonomika taptų tvari, inovatyvi ir kurtų aukštą pridėtinę vertę. Šioms ilgalaikio poveikio investicijoms iš viso numatoma skirti 6,3 mlrd. eurų. Planas bus įgyvendinamas nuo 2020 m. liepos 1 d. iki 2021 m. gruodžio 31 d.

Žemės ūkio ministerija naujoms ir papildomoms plano investicijoms iš viso yra pateikusi 7 priemones, kurios jau patvirtintos Vyriausybės. Investiciniam komitete iki rugpjūčio pabaigos planuojama apsvarstyti likusias 6 iš jau patvirtintų 7 ŽŪM priemonių.

Į šio plano rezervą pateiktos dar 3 priemonės už 33 mln. Eur. Dar 15 papildomų priemonių pateikė socialiniai partneriai už beveik 232 mln. Eur ir Valstybinė augalininkystės tarnyba - 2 priemones už beveik 3 mln. Eur.