Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Prekiaujate savo užauginta produkcija? Būtina veiklos registracija

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2020-11-02

© LŽŪKT nuotr.

Lietuvoje vis daugėja asmenų, norinčių parduoti savo ūkyje išaugintą ar pagamintą produkciją. Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šiuo metu tokią veiklą yra užregistravę 1,4 tūkst. pirminių gamintojų arba net keturis kartus daugiau nei prieš penkerius metus.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Savo sklype užaugintus vaisius, daržoves ar uogas parduodantys augintojai neturėtų pamiršti, kad augalinės kilmės produktų gamyba turi nemažai rizikų, o atsakomybė už rinkai tiekiamo maisto saugą ir kokybę tenka gamintojui. Todėl auginant tokią produkciją, svarbu laikytis nustatytų reikalavimų, o norint ja prekiauti – užregistruoti veiklą VMVT. Registracija nėra sudėtinga – reikia pateikti regioniniam VMVT padaliniui, kurio teritorijoje ši veikla planuojama, tam tikrus dokumentus, pavyzdžiui, aprašymą, kokia veikla bus vykdoma. Taip pat numatyti, ar daržovės bus plaunamos, pakuojamos, nes tam reikalingos patalpos, jose numatomų įrenginių planas, planuojami procesai ir pan.

Veiklą registruoti privalo ne tik tie augintojai, kurie yra stambūs ūkininkai, bet ir smulkūs daržininkai, jei savo produkcija ketina prekiauti prekybos tinkluose, turguose, viešojo maitinimo įstaigose, iš ūkio ar internetu. Beje, užsiregistravus ūkininkui ar sodininkui pirminiu gamintoju VMVT, papildomai registruotis norint prekiauti savo produkcija turgavietėse, paviljonuose ir kitose prekyvietėse nebereikia.

Registracija svarbi ir tuo, kad vartotojas gali pasitikrinti, ar pardavėjas, iš kurio perka bulves, morkas ir kitas pamėgtas daržoves ar vaisius, veiklą vykdo legaliai, laikosi saugos ir kokybės reikalavimų (registras skelbiamas viešai).

VMVT specialistai taip pat primena, kad higienos reikalavimų laikymasis ūkyje, pradedant sodinimu ir baigiant derliaus nuėmimu, produktų pardavimu, – viena iš pagrindinių sąlygų, užtikrinant parduodamų produktų saugą. Todėl augintojai privalo ne tik tinkamai prižiūrėti ūkio teritoriją, bet ir derliaus sandėliavimo patalpas, produkcijai vežti naudojamas transporto priemones. Su maisto produktais darbuotojai privalo dirbti pasitikrinę sveikatą, išklausę privalomąjį higienos įgūdžių kursą ir supažinę su rizikomis, galinčiomis kilti tvarkant vaisius ar daržoves.

Pardavimui skirtų šviežių vaisių ir daržovių etiketėse privaloma nurodyti produkto pavadinimą bei kilmės šalį, taip pat gamintoją, grynąjį jų kiekį (jei prekiaujama fasuotais produktais). Tam tikrai produkcijai (pavyzdžiui, bulvėms, obuoliams, saldžiosioms paprikoms, kriaušėms, salotoms, braškėms, žemuogėms) privaloma nurodyti ir kokybės klasę. Produkto etiketėje turėtų būti nurodyta ir veislė arba prekinis tipas, jei rūšiuojama pagal dydį – nurodomas ir jis.

Pirminiai gamintojai, kaip ir kiti maisto tvarkymo subjektai, turi turėti produktų atsekamumo sistemą, kuri būtina tiems atvejams, jeigu būtų nustatyta nesaugių produktų, tuomet greičiau būtų galima sustabdyti jų tiekimą rinkai ir apsaugoti vartotojus. Neturint tokios sistemos arba jeigu ji neefektyvi, gamintojui gali tekti sunaikinti visą derlių, nes nėra galimybių atsekti ir tiksliai apibrėžti konkrečios nesaugių produktų partijos.

Agroakademija.lt rekomenduoja pažiūrėti

Lietuviško ūkio kokybė: auginkite, gaminkite, prekiaukite

Šeimos ūkio sėkmė – drąsa eksperimentuoti ir vartotojų pasitikėjimas

Mažeikių šeimos sodas: išskirtinis dėmesys kokybei ir pirkėjui

Žinotina: maisto sauga ir kokybė