Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Sudaryta smulkiųjų ūkininkų paraiškų pirmumo eilė

Nacionalinė mokėjimo agentūra
2020-02-13
© LŽŪKT nuotr.
Baigta vertinti smulkiųjų ūkininkų paraiškų, teiktų Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) 2019 m. lapkričio–gruodžio mėnesiais pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) veiklos sritis „Parama smulkiems ūkiams“, atitiktis atrankos kriterijams ir sudaryta jų pirmumo eilė.
Dar tik susumavus visas gautas smulkiųjų ūkininkų paraiškas paaiškėjo, jog ne visi 1 154 pareiškėjai galės tikėtis paramos, mat bendra prašoma smulkiųjų ūkininkų paramos suma, sudariusi beveik 17,3 mln. Eur, tik kiek mažiau nei 2 kartus viršijo šiam paraiškų rinkimo skirtąją paramos sumą (9,9 mln. Eur).
Atlikus paraiškų pirminį vertinimą, dalis jų buvo atmestos, ir prioritetinėje eilėje atsidūrė 1 128 paraiškos. Iš jų daugiau kaip pusei paraiškų, surinkusių 70–90 prioritetinių balų, paramos lėšų pakako. Paraiškoms, surinkusioms 65 balus, paramos lėšų pakako iš dalies – jų yra 190. Dėl papildomų lėšų šiems pareiškėjams skyrimo, NMA, vadovaudamasi KPP administravimo taisyklėmis, kreipsis į Žemės ūkio ministeriją.
Tuo tarpu likusioms 337 paraiškoms, surinkusioms 60 ir mažiau atrankos balų, paramos lėšų nepakako.
Su paraiškų, pateiktų pagal KPP veiklos sritį „Parama smulkiems ūkiams“ galite susipažinti čia.
Paraiškos, surinkusios reikiamą balų skaičių, bus vertinamos toliau – bus vertinamas paraiškų tinkamumas gauti paramą. Šiuo paraiškų vertinimo etapu bus nustatoma, ar pareiškėjas atitinka įgyvendinimo taisyklėse nustatytus reikalavimus gauti paramą, taip pat ar visos suplanuotos išlaidos yra būtinos verslo planui įgyvendinti ir paraiškoje numatytai žemės ūkio veiklai vykdyti, ar jos tiesiogiai susijusios su remiama veikla.
Primintina, jog parama pagal KPP veiklos sritį „Parama smulkiems ūkiams“ bus suteikta pareiškėjams, planuojantiems gaminti žemės ūkio produktus bei pagamintus (išaugintus) valdoje žemės ūkio produktus perdirbti ir tiekti rinkai. Į paramą pretenduoti galėjo fiziniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir savo vardu įregistravę valdą (kaip valdos valdytojai) bei ūkininko ūkį. Parama, galinti siekti 15 tūkst. Eur, bus teikiama kaip 100 proc. išmoka.