Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Puikios sąlygos obelų rauplėms plisti

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-07-01

Obelų rauplės ant vaisių

Gausūs krituliai sudarė itin palankias sąlygas obelų rauplių infekcijoms, vaisių puviniams plisti.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Visos meteorologinės stotelės stebėjimo laikotarpiu užfiksavo labai stiprų rauplių plitimo foną, todėl obelų apsaugos sistemoje būtina naudoti sisteminio (gydomojo) poveikio fungicidus, taip pat naudinga panaudoti sisteminio-kontaktinio fungicidų mišinį.

Web-pav1Tinkama apsauga – užgydytos rauplės

Web-pav2Vegetacijos metu vyraujant sudėtingoms oro sąlygoms, kai dažnai ar gausiai lyja, ant augalų ilgai išsilaiko rasa, nusistovi rūkai, tuomet geriausia rinktis kontaktinio ir sisteminio ar translaminarinio poveikio fungicidų mišinius, nes šie mišiniai dėl skirtingo poveikio papildo vienas kitą ir užtikrina geresnę obelų apsaugą. Be to, įvairaus poveikio fungicidų mišinių naudojimas yra ligų sukėlėjų atsparumo augalų apsaugos produktams profilaktika. Augalų apsaugos produkto etiketėje yra surašyta visa informacija apie jo poveikio būdą, naudojimą ir kitas specifines savybe.

Nuėmus derlių, nuo ligų ir kenkėjų kaulavaisiams ir uoginiams sodo augalams apsaugoti naudojame registruotus augalų apsaugos produktus.

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

Nemokamame portale www.ikmis.lt rasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė, LAMMC SDI