Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Smulkų ūkį puoselėjančius biržiečius įtraukė česnakų liofilizacija

Manoūkis.lt informacija
2022-08-11

Vygantas ir Justina Januševičiai. Manoūkis.lt nuotr.

Biržų r., Širvėnos seniūnijoje ūkininkaujantis Vygantas Januševičius su šeima apie 10 metų ekologiškai augina žieminius česnakus. Biržietis nekondicinę produkciją nusprendė liofilizuoti – gaminti česnakų granules ir miltelius.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Dalydamasis patirtimi Vygantas pasakoja, kad su žmona Justina viską pradėjo beveik nuo nulio.

„Grįžęs iš Norvegijos pradėjau dirbti samdomu darbuotoju savo krašte. Norėjau prisidurti prie atlyginimo. Mama padovanojo žemės. Jos buvo nedaug, todėl reikėjo sugalvoti, ką daryti mažame sklype.

Svarstėme auginti braškes, šaltalankius, bet pasirinkome česnakus. Taigi maždaug prieš 10 metų nusipirkome pusę tonos česnakų sėklos. Ją pasodinome kaip mokėjome, kaip galėjome su savadarbiais agregatais. Ir tada dingo motyvacija – pasitaikė labai šalta žiema, kai nebuvo sniego, o temperatūra siekė apie –20 °C, tad česnakai nušalo. Viskas pavirto koše“, – apie ūkininkavimo pradžią pasakoja jaunasis ūkininkas. Nesėkmė neatšaldė jaunuolių entuziazmo. Kitais metais buvo likę pinigų, tad šeima ryžosi dar kartą pabandyti. Po truputį (nuo 0,5 ha) plėtė lauką, jis šiuo metu užima 3,67 hektaro.

„Kai kurie žmonės vis dar mano, kad liofilizuotas produktas yra džiovintas, bet iš tiesų džiovintas – tai karštyje laikytas (anot Vyganto, keptas) produktas, o liofilizacija – kita, ilgai trunkanti, bet gerokai kokybiškesnį produktą leidžianti pagaminti technologija“, – teigia V. Januševičius.


Visą pasakojimą apie jaunųjų ūkininkų Vyganto ir Justinos Januševičių patirtį skaitykite manoūkis.lt.

Parengta pagal manoūkis.lt inf.