Gruodžio 13 d., penktadienis | 24

Gyvulių gerovė ir sveikatingumas, mėšlo laikymas ir tvarkymas bei kitos aktualijos – patirtis pieno ūkyje

Tvaraus ūkininkavimo principai svarbūs kėdainiškiams Erlendai, Laimučiui ir dukrai Kamilei. Turskiai nelinkę dejuoti: gerindami gyvulių gerovę, rekonstruoja tvartą, gyvulių sveikatingumui gerinti naudoja probiotikus, atlieka bandos genominius tyrimus ir plėtoja vieną produktyviausių pieno ūkių Kėdainių r.

„Stengiamės gerinti ūkio veiklą visomis kryptimis. Ne visuomet pavyksta, bet stengtis reikia. Gali sėdėti ir dejuoti, bet yra kitas kelias – ieškoti, kad būtų geriau, juk per tą patį laiką turi padaryti daugiau nei iki šiol“, – sako mišraus ūkio šeimininkai.

Kalbėjomės su E. Turskiene ir dr. Vytautu Ribikausku, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos mokslininku, apie patirtis ūkyje, mėšlo tvarkymo reikalavimus ir Gerosios žemdirbystės praktikos kodeksą bei kuriamą jo elektroninę versiją – nemokamą paslaugą, padėsiančią žemdirbiams praktiškai ir savarankiškai priimti sprendimus, kurie mažintų neigiamą žemės ūkio poveikį dirvožemiui, vandeniui, orui ir klimatui.

Vyr. red. Ramunė Sutkevičienė, oper. Egidijus Vilkevičius
© www.lzukt.lt, www.agroakademija.lt, 2023 m. sausis