Kovo 29 d., penktadienis | 24

Sėkmingas olandų tiksliosios žemdirbystės projektas

LŽŪKT informacija
2019-09-06

Dirvos skanavimas „Veris iScan“. Nuotr. Koos Groenewold

Pirmieji tiksliosios žemdirbystės projekto („Nationale Proeftuin Precisielandbouw“: NPPL) Nyderlanduose metai davė teigiamų rezultatų, – rašo portalas www.futurefarming.

Projektą inicijavo Olandijos žemės ūkio, gamtos ir maisto kokybės ministerija. Jo tikslas – padaryti žemės ūkį tvaresnį, paspartinant tiksliosios žemdirbystės taikymą. Taigi, tikslioji žemdirbystė nėra tikslas, bet priemonė.

NPPL projektas prasidėjo 2018 m., kai 6 augalininkyste besiverčiantys olandų ūkininkai, gavę techninę paramą iš nepriklausomų ekspertų ir mokslinių tyrimų institutų, pradėjo taikyti tiksliąją žemdirbystę.

Tai, kas vyksta ūkiuose, yra kruopščiai stebima, siekiant suprasti, kaip nauja technologija gali būti panaudojama kasdienėje augalininkystės ūkių veikloje, ką reikia tobulinti ir kaip tikslioji žemdirbystė gali sustiprinti tvarumą bei padidinti derlių.

Nors dar projektas nesibaigė, bet vienbalsiai dalyviai tvirtina, kad mato tiksliosios žemdirbystės vertę ir galimybes, todėl jie toliau savo ūkiuose taikys tiksliosios žemdirbystės technologijas.

Mažesnis cheminių priemonių naudojimas

Suprantama, daug dar galima ką patobulinti. Pirmaisiais metais reikėjo įveikti daug techninių kliūčių. Be to, 2018 m. buvo išskirtinai sausringi, todėl ūkininkai negalėjo nustatyti ryšio tarp taikomų tiksliosios žemdirbystės technologijų ir derliaus padidėjimo.

Vis tik, pastebėta, kad vidutiniškai 23 % mažiau visuose ūkiuose buvo sunaudota įvairių cheminių priemonių. Jų skirtinguose ūkiuose buvo sunaudota nuo 10 % iki 80 % mažiau. Kalbant apie azotą, 1 ūkininkas sunaudojo jo 10 % mažiau.

Web-pav1Duomenų įvedimas į traktoriaus sistemą. Ūkininkai pabrėžia, kad duomenų kokybė – labai svarbi. Nuotr. Peter Roek

Dronų vaizdų išlaidos

Kalbant apie sutaupymus, rezultatai buvo šiek tiek teigiami arba artimi nuliui, priklausomai nuo situacijos. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais cheminių priemonių sutaupymai neatsvėrė vaizdų iš dronų gavimo išlaidų. Naudojant palydovinius vaizdus, iš tiesų buvo gautas teigiamas finansinis rezultatas. Tačiau, naudojant palydovinius vaizdus, reikėjo papildomų laiko investicijų, kurių neįmanoma kompensuoti.

Dalijimasis duomenimis

Vis tik, norint kuo geriau išnaudoti tiksliąją žemdirbystę, būtinas tvirtas ūkininkų ir įvairių tiekėjų bei kūrėjų bendradarbiavimas. Veiksmingas duomenų keitimasis.

Web-pav2Ekspertai padeda vertinti dirvožemio skenavimo rezultatus. Nuotr. Jan Willem Schouten

2018 m. pagrindinis dėmesys buvo skiriamas kintamoms dirvožemio herbicidų dozėms. Šiemet ūkininkai daugiau dėmesio skirs piktžolių lokaliniam purškimui.

2019 m. prie projekto veiklos prisijungė dar 10 naujų ūkininkų, kurie savo ūkiuose taikys šias programas: precizinis tręšimas, piktžolių aptikimas, drėkinimo pritaikymas pagal derliaus poreikius, kintamos fungicidų dozės bei paukščių lizdų apsauga.

Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT

Rekomenduojame

Gausiam derliui užauginti – inovatyvūs sprendimai (video)

„Agrovizija 2019“: svarbi tiksliojo ūkininkavimo visuma (video)

Svarbi tiksliojo ūkininkavimo visuma (video)

Pasėlių būklę stebėti padeda dronai

„Ką pasėsi 2019“: naujosios technologijos palengvina ūkininkavimą (video)

IKMIS – palydoviniai duomenys įveiklinami žemdirbių naudai

Inovatyvi paslauga padės tiksliai įvertinti dirvožemio išteklių našumą

Apdraudusiems pasėlius: SPI reikšmės stichinei sausrai ir ilgalaikiam lietui fiksuoti