Kovo 29 d., penktadienis | 24

Srutų rūgštinimo technologija išbandoma ir Lenkijoje

Gyvulių mėšlas – pagrindinis azoto emisijų šaltinis Baltijos jūros regione. Šios emisijos prisideda prie eutrofikacijos proceso ir daro neigiamą įtaką aplinkai. Intensyvi gyvulininkystė, kai nenaudojami pakratai, yra nemenkas skystų trąšų šaltinis. Dėl šios priežasties racionalus valdymas tampa didžiausiu iššūkiu. Modernias trąšų valdymo sistemas sudaro srutų pašalinimo, laikymo ir panaudojimo įranga. Inovatyvių technologijų taikymas, naudojant natūralias trąšas, padeda sumažinti neigiamą žemės ūkio poveikį aplinkai. Viena iš šių technologijų – srutų rūgštinimo technologija.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba kartu su partneriais iš kitų šalių (9 šalys) nuo 2016 m. kovo mėnesio dalyvauja Interreg programos finansuojamame projekte „Srutų rūgštinimas Baltijos jūros regione“ (Baltic Slurry Acidification, http://balticslurry.eu/). Projekto tikslas – išbandyti srutų rūgštinimo technologijas, kurios mažina azoto nuostolius gyvulininkystės ūkiuose. Ši technologija išbandoma ir Lietuvoje. Žiūrėkite videoreportažą – Inovacijos: išbandomos srutų rūgštinimo technologijos.

Srutų rūgštinimo technologijos išbandomos tokiose šalyse, kaip Lenkija, Švedija, Vokietija, Lietuva, Latvija ir Estija. Šiame projekte dalyvauja ir kolegos. Kviečiame susipažinti su projekto parnerių iš Lenkijos – Technologijų ir gyvybės mokslų instituto – parengta videoinformacija apie srutų rūgštinimo technologiją. Ši technologija bandoma tvarte, rezervuare ir laukuose.
© www.lzukt.lt; www.agroakademija.lt, 2018 m.