Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Kazlų Rūdos savivaldybės respondentinių ūkių apžvalga

Reda Sluškienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Marijampolės r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2011-12-06

Ūkių apskaitos duomenų tinklas (ŪADT) yra pagrindinis ES ūkių pajamų lygio ir valdymo sprendimų žemės ūkio sektoriuje efektyvumo duomenų šaltinis. Pagrindinis ŪADT duomenų vartotojas yra Europos Komisija.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

2010 metais pildant respondentines anketas Kazlų Rūdos savivaldybėje, kaip ir 2009 metais, buvo pasirinkta 10 ūkių, kurių veikla atitinka vyraujančius ūkius Kazlų Rūdos savivaldybėje. Ūkių apskaitos duomenų tinkle ūkiai dalyvauja savanoriškai, informacija apie ūkius yra visiškai konfidenciali.

Ūkių veiklos kryptis per pastaruosius metus mažai keitėsi. Augalininkystės ir gyvulininkystės produkcijos dalis bendrojoje produkcijoje kito nedaug. Kazlų Rūdos savivaldybėje žemė nėra derlinga, todėl vyrauja mišrūs ūkiai, kuriuose laikomi gyvuliai ir apsirūpinama savos gamybos pašarais. Tačiau yra ūkių, kurie užsiima vien tik augalininkystės produkcijos gamyba.

2010 metai ūkininkams nebuvo palankūs. Pasiektas pagrindinių auginamų kultūrų derlingumas mažesnis nei vidutinis Lietuvos bei Marijampolės apskrities respondentinių ūkių derlingumas. Duomenys pateikti lentelėje.

Kaip matome iš lentelėje pateiktų duomenų, Kazlų Rūdos savivaldybės respondentiniuose ūkiuose labai mažas rapsų derlius, tik 1,63 t/ ha, todėl rapsus auginti rizikinga, dažniausiai ūkininkai patiria nuostolį. Patiriamos didelės rapsų auginimo išlaidos, nes brangi sėkla bei cheminės medžiagos augalų priežiūrai ir tręšimui.

Praeitais metais gautas neblogas cukrinių runkelių derlius, nežymiai skiriasi nuo Marijampolės apskrities ir Lietuvos respondentinių ūkių vidurkio.

Penkiuose tyrime dalyvavusiuose ūkiuose laikomos melžiamos karvės, gaunamos pajamas už parduotą pieną. Dviejuose ūkiuose laikoma po vieną karvę, kurių pienas sunaudojamas asmeniniam vartojimui. Pienininkystės srityje, ūkiuose pasiekti neblogi rezultatai. Primilžis iš karvės išaugo 26,1 proc., 2009 m. buvo gautas 3974 kg primilžis iš karvės, o 2010 m. – 5012 kg.

2010 metų Kazlų Rūdos savivaldybės respondentinių ūkių finansiniai rodikliai geresni nei 2009 m. Iš tyrime dalyvavusių 10 ūkių, aštuoni ūkiai gavo gamybinės veiklos pelną, kurį apskaičiuojant nepridedamos gautos tiesioginės išmokos ar kitos subsidijos pajamoms uždirbti.

Pateiktoje diagramoje matome ūkininkų gautą gamybinį pelną 2009 ir 2010 metais. Mėlynais stulpeliais parodyti 2010 m. rodikliai, raudonais – 2009 m. rodikliai.

Gamybinio pelno 2009 m. ir 2010 m. palyginimas

Respondentinių ūkių duomenys skelbiami Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto leidinyje „Žemės ūkio respondentinių įmonių duomenys“. Jame ūkininkai gali palyginti savo ūkio duomenis su kitų rajono ūkių duomenimis.