Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Lazdijų rajono respondentinių ūkių 2012 metų apžvalga

LŽŪKT informacija
2013-12-05

Ūkio apskaitos duomenų tinklas (ŪADT)?– tai vieninga visų ES valstybių ūkių duomenų sistema. Jos informacija naudojama bendrajai žemės ūkio politikai įgyvendinti. Čia galima rasti informaciją apie pajamas, finansinę ir bendrą situaciją žemės ūkyje. Pagrindinės ŪADT duomenų vartotojos yra Europos Komisija, taip pat įvairios institucijos, kurios nagrinėja žemės ūkio produkcijos rinkos, kaimo plėtros problemas. Duomenis į ŪADT reglamentuose išdėstyta tvarka privalo teikti kiekviena valstybė – ES narė. Konfidencialius duomenis į ŪADT žemės ūkio produkcijos gamintojai teikia savanoriškai. Respondentai atrenkami taikant statistinės atrankos metodus. Informacija, susijusi su atskiro ūkio veikla, neskelbiama.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, vykdydama LRV nutarimą Nr. 435 „Dėl žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatų ir ūkio apskaitos duomenų tinklo kūrimo“ ir LR ŽŪ ministro įsakymą Nr.132 „Dėl Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatų tyrimo tvarkos“, taip pat teikia respondentinių ūkių duomenis į ŪADT.

Lazdijų rajono biuro konsultantai 2012 m. pateikė duomenis iš 15 respondentinių ūkių. Rajono žemės nėra labai derlingos. Iš 15 ūkių vienas buvo augalininkystės ūkis, augino javus pardavimui. Kiti ūkiai buvo mišrūs, jų pajamos gautos iš gyvulininkystės, javai auginti pašarams.

Kaip ir kasmet, 2012 m. ūkininkai dažniausiai augino kviečius, rugius, avižas, miežius, kvietrugius, bulves. Atlikus analizę, gauti vidutiniai derlingumo duomenys, kurie 1 lentelėje palyginti su 2011 m. derlingumo duomenimis.

1 lentelė.Auginamų pagrindinių žemės ūkio augalų vidutinis derlingumas, t/ha

Palyginę lentelėje pateiktus duomenis, matome, kad 2012 m., palyginus su 2011 m., visų žemės ūkio augalų, išskyrus miežius, derlingumas didėjo dėl palankių gamtinių sąlygų.

Antroje lentelėje pateikti kiti respondentinių ūkių rodikliai, kurie taip pat lyginami su 2011 m. rodikliais.

2 lentelė.Kitų rodiklių palyginimas

Palyginę metų duomenis, matome, kad primilžis iš karvės sumažėjo 8,65 proc., taip pat 13,62?proc. sumažėjo bendroji gyvulininkystės produkcija, todėl gautas mažesnis pelnas. Dėl aukštesnių produkcijos supirkimo kainų labai padidėjo bendroji augalininkystės produkcija.

Savo ūkio rezultatus ūkininkai gali palyginti su šalies rodikliais, kurie yra pateikiami leidinyje „Ūkių veiklos rezultatai (ŪADT tyrimo duomenys)“.