Balandžio 16 d., antradienis | 24

Prienų rajono respondentinių ūkių analizė

LŽŪKT informacija
2011-12-07

Lietuva, įstojusi į Europos sąjungą (ES), kaip ir visos ES valstybės, vykdo bendrą žemės ūkio politiką, stebi ir analizuoja padėtį žemės ūkyje, vertina gautus ūkininkų veiklos rezultatus bei finansinę padėtį. Tuo tikslu yra sukurta informacinė sistema UADT (Ūkio apskaitos duomenų tinklas), atspindinti prekinę produkciją gaminančių ūkių veiklą. Ši sistema – pagrindinis duomenų apie pajamų lygį ūkiuose ir valdymo sprendimų žemės ūkio sektoriuje efektyvumo šaltinis.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Ūkių struktūros tyrimams naudojama vienoda ES metodika, kuri remiasi dviem pagrindiniais rodikliais: ūkio ekonominiu dydžiu, apibudinančiu jo gamybos potencialą ir ūkio tipu, apibudinančiu jo specializaciją.

Prienų rajono respondentų skaičius 2010 metais padidėjo 11 procentų. Ūkiai teikiantys duomenis yra skirtingose seniūnijose bei skirtingos specializacijos, turi skirtingas ūkininkavimo sąlygas. Analizuojant rajono žemės ūkio gamintojų rezultatus, buvo atrinkti 27 ūkiai, iš kurių 22 mišrūs, 5 augalininkystės (2 iš jų uogininkystės).

2010 metų gamtinės sąlygos lėmė, kad grūdinių kultūrų derlingumas buvo gautas ženkliai mažesnis. Kviečiu derlingumas sumažėji 1 t/ha, didžiausiame ūkyje kviečių derlingumas tesiekė 4, 19 t/ha. Bulvių derlingumas sumažėjo 33 procentais ir siekė tik 10,3 t/ha. Dėl blogų derlių 25 procentais sumažėjo ir bendroji augalininkystės produkcija, lyginant su 2009 metais.

Atlikus rajono respondentinių ūkių analizę gauti šie vidutiniai duomenys:

Gyvulininkystės produkcija taip pat sumažėjo 6 procentais, reikšmės tam turėjo sumažėjęs karvių skaičius iki 12, kai 2009 m. jų buvo 16. Tuo tarpu, 5 procentais padidėjo primilžis iš karvės, dviejuose ūkiuose jis buvo didesnis nei 6 tonos.

Augalininkystės produkcijos sumažėjimas turėjo didelės reikšmės bendro gamybinio pelno mažėjimui, kuris visumoje sumažėjo 20 procentų.

Parengta pagal Prienų rajono respondentinių ūkių anketas ir leidinį „Žemės ūkio respondentinių įmonių duomenys“.