Gegužės 03 d., penktadienis | 24

Airių įmonė sėkmingai sprendžia maisto produktų švaistymo problemą

LŽŪKT informacija
2018-12-11

Žemės ūkis yra iššūkių, susijusių su gyventojų skaičiaus augimu, aprūpinimu maistu, klimato kaita ir išteklių trūkumu, centre. Dėl žemės ūkio maisto grandinės neefektyvumo gali sumažėti našumas ir eikvojama energija, todėl gamtos ištekliai, į kuriuos investuojama, gali tapti atliekomis. Taigi, maisto produktų nuostolių prevencijos priemonės yra svarbios. Airių bulvių tiekimo kompanija yra viena iš bendrovių, kuri pateikė keletą įdomių idėjų.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

„Verslo požiūriu, tikslinga išnaudoti visus mūsų turimus išteklius. Bulvių ir daržovių auginimo bei pardavimo verslas reiškia, kad apimtis yra didelė, o marža – maža. Todėl yra labai svarbu investuoti į efektyvesnius gamybos metodus ir šalutinių produktų utilizavimą, o sprendimai priimami atsižvelgiant į tvarumą“, – sako Eleanora Myd (Eleanor Meade), bulvių tiekimo kompanijos vadybininkė. Nuo 1982 m. ši šeimyninė įmonė valdo skirtingas bulvių, vaisių, daržovių ir salotų produktų linijas. Šiandien bendrovė turi 1500 m2 pakavimo cechą ir 5000 m2 saugyklą.

„Pirmieji žingsniai, siekiant apriboti maisto produktų švaistymą, atliekami iškart, kai tik sunkvežimiai įvažiuoja – vykdomas kokybės patikrinimas. Vaisiai ir daržovės dėžėse yra rūšiuojami, – sako Eleanora. – Kai tiekimui skirtos dėžės sustatomos sandėlyje ant grindų, jos nepaliekamos tarp šaldytuvo ir pakavimo mašinos, bet sudedamos į reikiamą šaldytuvą. Yra penki specialūs šaldytuvai, palaikantys skirtingas temperatūras ir pritaikyti skirtingoms daržovėms laikyti. Parduotuvių pakuočių dydis sezono metu keičiasi pagal siūlomą prekę ir vartotojų poreikius. Visada sakome: jei žinai, ko nori vartotojas, gali sumažinti produkcijos nuostolius. Be to, deramės su prekybos centrais, norėdami išsiaiškinti, ar jie gali pritaikyti savo standartus realiai gaunamų daržovių pasiūlai. Ne tik bulvėms, bet ir visiems maisto produktams, kuriuos mes jiems tiekiame. Tai ne visada lengva, bet nuoširdi diskusija visada yra geriau, nei bandymas apeiti jų reikalavimus.“

Web-pav1Atvežti į sandėlį, vaisiai ir daržovės rūšiuojami iš karto

„Kalbant apie bulves, mūsų įmonė daugiausia orientuojasi į vartotojus“, – sako vadybininkas Konoras O‘Malis (Connor O'Malley). „Tikrindami bulvių kokybę, atmetame 3 rūšių bulves: neatitinkančios reikalavimų, per didelės arba per mažos. Tačiau vis dar galime parduoti mažas bulves, kaip „bulvytes“, kurių paklausa yra didelė. Pernelyg pažeistos bulvės yra nulupamos ir išverdamos, o vėliau parduodamos, kaip „paruoštos bulvės“. Tokios nuluptos bulvės gali būti parduodamos ir rinkoje, ir maitinimo įmonėms. Likučiai suvartojami gyvuliams šerti. Išskirsčius bulves į tokias grupes ir radus joms tinkamą rinką, galime iš tikrųjų sumažinti maisto produktų nuostolius.“

Web-pav2Net ir neatitinkančios reikalavimų, per didelės arba per mažos bulvės bus panaudotos

Kai kurios puikios valgomos bulvės, jeigu yra jų perteklius arba jos neatitinka reikalavimų, dovanojamos labdarai. NVO „Green“ padeda šioje iniciatyvoje. „Tai taip pat kelia tam tikrų iššūkių, nes viskam organizuoti reikalingas personalas. Bet jei išsikeli sau įsipareigojimą nieko nešvaistyti, turi tai padaryti“, – įsitikinusi Eleanora Myd.

Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT. Nuotr. eip-agri