Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Apie leidimų prekiauti iš užsienio atvežtais augalų apsaugos produktais tvarką

LŽŪKT informacija
2018-05-04

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Lietuvoje prekiauti augalų apsaugos produktais ar naudoti juos savo reikmėms galima tik tada, jei jie yra registruoti mūsų šalyje. O ar galima įsivežti augalų apsaugos produktus (AAP) iš kitų ES valstybių?

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

AAP registraciją ir priežiūrą vykdanti Valstybinė augalininkystės tarnyba informuoja, kad sulaukia tokio klausimo. Taigi augalų apsaugos produktus iš kitų ES valstybių įsivežti galima, jei jie toje šalyje, iš kurios ketinama įsivežti, yra tapatūs Lietuvoje registruotiems, t. y. jų sudėtis, produkto ir veikliųjų medžiagų gamybos vietos yra tos pačios. Produkto pavadinimas gali skirtis, tačiau sudėtis, produkto ir jo veikliųjų medžiagų gamybos vietos turi būti tokios pačios. Priešingu atveju įvežti AAP į Lietuvą negalima. Tokie pat reikalavimai galioja visose ES šalyse.

Būtinas leidimas

Vienas svarbiausių reikalavimų – norint į Lietuvą iš kitų šalių įvežti AAP, būtina turėti leidimą. Jis privalomas ir juridiniams, ir fiziniams asmenims, ketinantiems arba prekiauti šiais produktais, arba juos naudoti savo reikmėms. Leidimus prekiauti ir naudoti asmeninėms reikmėms išduoda Valstybinė augalininkystės tarnyba, gavusi suinteresuoto asmens prašymą. Taip pat būtina sumokėti rinkliavos mokestį. Už leidimą prekiauti iš kitų šalių atvežtais AAP reikia mokėti 521 eurą, o už leidimą įvežtus AAP naudoti savo reikmėms – 28 eurus. Norinčiuosius daugiau sužinoti apie iš užsienio atvežamų produktų tvarką Valstybinė augalininkystės tarnyba kviečia pasikonsultuoti su AAP registravimo skyriaus specialistais. Visa informacija apie išduotus leidimus skelbiama tarnybos interneto svetainėje www.vatzum.lt

Parengta pagal Valstybinės augalininkystės tarnybos informaciją