Gegužės 04 d., šeštadienis | 24

Apsauga nuo svogūninės ir morkinės musių (atnaujinta 209-05-29)

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-05-23

Nuotr. www.mediakatalogas.lt

Alyvos baigia peržydėti, ir dirva pakankamai įšilusi – laikas, kai skraido pirmos generacijos morkinės ir svogūninės musės. Tai bene dažniausia problema, su kuria susiduria daržovių augintojai: svogūninių daržovių pasėliams kenkia svogūninės musės, o morkoms, petražolėms, pastarnokams – morkinės musės. Ypač didelis pavojus kenkėjams išplisti yra tuomet, kai nesilaikoma sėjomainos ir daržovės atsėliuojamos.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Situacija pasėliuose

Morkos nuo BBCH 11 (pirmasis tikrasis lapelis) iki BBCH 15 (penktojo tikrojo lapelio) tarpsnio. Morkinė musė skraido silpnai ir per dieną nuskrenda tik apie 100 m, labiau mėgsta lauko pakraščius ar vietas, kur yra šešėlis. Žalingumo riba – daugiau kaip 2 musės ant vienos gaudyklės per 3 dienas.

Web-pav1Sėjant beicuotą sėklą, apsisaugoma nuo pirmos generacijos musių, todėl purkšti reikėtų tik tuo atveju, jei morkų lapai pradeda garbanotis, kenkia morkinės blakutės ar amarai, tada tuo pačiu nupurškiama ir nuo morkinių musių.

Veiksmingi augalų apsaugos produktai: Decis Mega 0,15 l/ha, Proteus OD 0,75 (200 l/ha) vandens.

Svogūnai nuo BBCH 12 (antrasis tikrasis lapelis) iki BBCH 14 (ketvirtojo tikrojo lapelio) tarpsnio. Sėjant beicuotą sėklą, apsaugoma nuo pirmos generacijos musių. Skirtingai nuo morkinės musės, svogūninės musės pasiruošusios dėti kiaušinius, juda vėjo kryptimi. Gali būti žalingos svogūnams, auginamiems iš sėjinukų.

Web-pav3Geltonos lipnios gaudyklės statomos, kai musės pradeda skraidyti: 1 gaudyklė 25 m2. Žalingumo riba nenustatyta. Registruotų insekticidų nėra.

Žydint rapsams, tikėtinas svogūninės kandies pasirodymas. Suaugėliai gali perskristi iš rapsų laukų. Kopūstai nuo BBCH 11 (pirmasis tikrasis lapelis) iki BBCH 14 (ketvirtojo tikrojo lapelio) tarpsnio (daigyne ar sėti iš sėklų lauke).

2019-05-28informacija. Pirmos generacijos morkinės ir svogūninės musių skraidymas eina į pabaigą: kiaušiniams dėti oras nepalankus, nes vyrauja stiprus vėjas ir sausas oras. Net prie augalų iš padėtų kiaušinių išsiritusios lervutės neturi beveik jokių galimybių įsigraužti į augalą, nes dirvos paviršiuje yra susiformavusi plonesnė ar storesnė plutelė. Vyraujant vėjuotiems ir sausiems orams, svogūninės kandies suaugėlių skraidymas ir kiaušinių dėjimas yra labai apsunkintas.

Kopūstai šiuo metu yra nuo BBCH 13 (trečiasis tikrasis lapelis) iki BBCH 15 (penktojo tikrojo lapelio) tarpsnio (daigyne ar sėti iš sėklų lauke). Dauguma kopūstų daigų dar yra daigyne (lauke ar po priedangomis), todėl nereikėtų skubėti purkšti, nes jie daigyne dažnai laistomi, todėl kandims dėti kiaušinius sąlygos nepalankios.

Jeigu vis tik pastebėjote, kad pavakary šios kandys skraido virš pasėlio, galima ir nupurkšti. Veiksmingi augalų apsaugos produktai: Fastac 50 EC 0,2 l/ha – 200 l/ha vandens ar Buldock 025 EC 0,2 l/ha – 300 l/ha vandens.

Parengė dr. Laisvūnė Duchovskienė