Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Ar galima glifosato ateitis ES? Pasakyk savo nuomonę

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
2021-10-04

Ar glifosatas, viena plačiausiai pesticiduose naudojamų veikliųjų medžiagų, sunaikinančių piktžoles, ir po 2022 m. bus naudojamas ES, priklausys nuo Europos Komisijos ir ES valstybių narių sprendimo, paremto naujausiais mokslo duomenimis. Aptariant šiuos duomenimis, savo nuomonę kviečiamos pareikšti visų ES šalių suinteresuotos organizacijos, asociacijos, mokslo institucijos ir kt.

Glifosatą sukūrė ir 1974 m. juo pradėjo prekiauti JAV chemijos bendrovė „Monsanto“, herbicidą pavadinusi „Roundup“. Jis į žemės ūkio istoriją įėjo kaip itin paveiki priemonė piktžolėms naikinti, bet dėl kontroversiškai vertinamo jo poveikio aplinkai ir žmogaus sveikatai, tebekelia nemažai ginčų.

Europos Sąjungoje šią augalų apsaugos produktų veikliąją medžiagą leidžiama naudoti iki 2022 m. gruodžio 15 d. Prieš priimant sprendimą, ar pratęsti naudojimą, EK įgaliotos keturios ES valstybės – Prancūzija, Vengrija, Olandija ir Švedija – išnagrinėjo naujausius mokslo duomenis ir pateikė glifosato vertinimo ataskaitą. Jos santrauką galima rasti čia (anglų k.).

Šiuo metu glifosatas klasifikuojamas kaip sukeliantis rimtus akių pažeidimus bei ilgalaikį toksinį poveikį vandens organizmams, ir vertinimo ataskaitoje nesiūloma keisti esamos klasifikacijos.

Viešąją konsultaciją dėl ataskaitos rengia dvi ES institucijos: Europos cheminių medžiagų agentūra (ECHA) ir Europos maisto saugos agentūra (EFSA). ECHA laukia komentarų dėl pasiūlyto glifosato suderinto klasifikavimo ir ženklinimo. Į juos bus atsižvelgta rengiant ECHA mokslinę nuomonę. EFSA, atsižvelgusi į ECHA pateiktą nuomonę, įvertins galimą riziką ir pateiks išvadas EK.

Pastabas, susijusias su pasiūlytu glifosato suderintu klasifikavimu ir ženklinimu, galima teikti ECHA čia, o susijusias su glifosato, kaip augalų apsaugos produkto veikliosios medžiagos, vertinimo ataskaita, – EFSA čiaiki lapkričio 22 d.

Išsamesnės informacijos apie viešąją konsultaciją galima teirautis Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupėspatarėjos Donatos Pipiraitės-Vališkienės (tel. 8687 25786,[email protected]).