Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Atvėsę orai ir lietus – nepalankūs kopūstiniams amarams plisti

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-07-10

Pažeistas kopūstas

Šiaurinis vėjas, atvėsę orai ir lietus – nepalankūs kopūstiniams amarams plisti. Ankstyvieji kopūstai formuoja gūžes (BBCH 46), o vidutinio vėlyvumo ir vėlyvieji kopūstai yra dar tik nuo BBCH 19 (aštuntojo tikrojo lapelio) iki BBCH 40 (jaunieji lapai nebeišsiskleidžia) tarpsnio.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Atvėsus orams ir nuolat lyjant, kopūstinės kandies suaugėlių skraidymas yra labai apsunkintas. Kopūstų plotuose pastatytose feromoninėse kopūstinių kandžių gaudyklėse šio kenkėjo gausumas nevienodas, bet tolygiai mažėja.

Jei kopūstai jau pradėjo sukti galvas, kopūstinė kandis ne tokia žalinga. Jei nesunaikinote vikšrų iki tol, jie pasislėps po lapais ir pasiekti juos kontaktiniais insekticidais bus sunkiau. Veiksmingi augalų apsaugos produktai: Steward 0,085 l/ha (galima purkšti esant aukštesnei nei 20 °C temperatūrai) insekticidas yra translaminarinio veikimo ir pasiskirsto augalale, Cyperkill 500 EC – 0,05 l/ha (galima purkšti ne aukštesnėje nei 20 °C), Bulldock 025EC – 0,2 l/ha (geriausiai veikia esant 15–20 °C temperatūrai) į 300 l/ha vandens.

Po purškimo iki lietaus turėtų praeiti ne mažiau kaip dvi valandos. Jeigu kopūstinės kandies pažeidimai dideli ir vyrauja drėgni orai, reikia pradėti purkšti nuo puvinių.

WEb-pav1Kopūstinės kandies pažeidimai

Parengė dr. Laisvūnė Duchovskienė