Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Augalų sveikatos reikalavimai dėl „Brexit“ kol kas nesikeičia

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2020-02-13

© LŽŪKT nuotr.

Šių metų sausio 31 d. Jungtinė Karalystė (JK) po beveik pusę amžiaus trukusios narystės paliko Europos Sąjungą (ES). Išstojimo sutartis numato, kad pereinamuoju laikotarpiu (iki 2020 m. gruodžio 31 d.) JK nedalyvaus priimant sprendimus, tačiau išlaikys visus bendrosios rinkos, muitų sąjungos ir ES politikos privalumus, todėl turės laikytis visų ES taisyklių ir teisės aktų tarytum būtų Europos Sąjungos valstybė narė.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Atsižvelgdama į tai, Valstybinė augalininkystes tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) informuoja fizinius ir juridinius asmenis, gabenančius augalus, augalinius produktus į JK ar iš jos, kad pereinamuoju laikotarpiu fitosanitariniai reikalavimai importuojamai ar eksportuojamai augalinei produkcijai nesikeičia. Asmenys, gabenantys augalinę produkciją, daugiau informacijos gali rasti JK valstybinėje oficialioje svetainėje.

Primename, kad visi Europos Sąjungos teritorijoje realizuojami, taip pat į JK iš ES arba iš ES į JK pereinamuoju laikotarpiu gabenami sodinti skirti augalai (dauginamoji medžiaga, vazoniniai, kraštovaizdžio augalai, kitos sodinamosios medžiagos siuntos) bei augalinė produkcija, išvardyta Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2019/2072 XIII priede, privalo turėti augalo pasą.

Augalininkystės tarnyba atkreipia dėmesį, kad dėl tam tikrų vaismedžių, spygliuočių ir kitų augalų kenkėjų JK turi saugomos zonos statusą, todėl į šią šalį įvežama spygliuočių mediena ir tam tikri augalai turi atitikti specialiuosius reikalavimus, išvardytus Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2019/2072 X priede.

Dėl išsamesnių fitosanitarinių reikalavimų gabenant augalinę produkciją į JK galite kreiptis į Augalininkystės tarnybos regioninius skyrius arba Fitosanitarijos skyrių.