Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Bendrovė planuoja didinti gamybą

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2018-06-29

Vyr. inžinierius mechanikas J. Kanavolas

Žemės ūkio bendrovė „Kontaktas“ įregistruota 1992 m. Akmenės rajone. Bendrovė plėtoja augalininkystę, taip pat teikia žemės ūkio paslaugas, užsiima mažmenine maisto ir pramoninių prekių prekyba.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

WEb-kortele_1

Web-pav1Šiuo metu „Kontaktas“ dirba 1900 ha žemės, iš jų 44,7 proc. priklauso bendrovei. Pasėlių struktūroje vyrauja žieminiai ir vasariniai grūdiniai žemės ūkio augalai, rapsai, ankštiniai augalai – pupos ir žirniai. Žieminių kviečių derlingumas siekia 5–6 t/ha, rapsų – 3–4 t/ha, pupų – apie 4 t/ha, žirnių – apie 4–5 t/ha. Buvo laikas, kada bendrovė augino gyvulius, tačiau šios veiklos atsisakyta, kadangi ji tapo nuostolinga.

ŽŪB „Kontaktas“ veiklos netrūksta, todėl bendrovė „užgyveno“ nemažą būrį darbuotojų. Nuolatos bendrovėje dirba 39 darbuotojai, o darbymečiui įsibėgėjus kolektyvas išauga iki 47 žmonių. Specialistų komandą sudaro 5 darbuotojai – pirmininkas Vincas Vaičius, kuris bendrovėje dirba nuo jos įkūrimo, inžinierius mechanikas, darbų saugos specialistas ir dvi buhalterės. Vidutinis darbuotojų amžius – 50 metų. Vidutinis darbuotojo atlygis – 500 Eur, jis išaugo apie 32 procentus.

Vidutinė ŽŪB „Kontaktas“ metinė apyvarta siekia apie 4,5 mln. Eur, pajamos už realizuotą produkciją sudaro apie 2 mln. Eur. Nukritus supirkimo kainoms, nors parduodama daugiau, pajamos žymiai nedidėja.

Žemės plotas per 5 m. sumažėjo apie 200 ha, kadangi dalį nuomojamos žemės savininkai pardavė. Pagal LR Vyriausybės nutarimus bendrovei daugiau pirkti žemės neleidžiama, nes nuosava jau sudaro 500 hektarų. Pagal technikos pajėgumą ir žmonių norą dirbti bendrovė būtų pajėgi dirbti didesnį žemės plotą. Parduoti žemės norinčių taip pat yra, bet deja... Vienam darbuotojui žemės tenka apie 49 hektarus.

Web-pav2Web-pav3Pastaraisiais metais daugiausia investuota į žemės ūkio technikos atnaujinimą, ūkio sandėlių naujinimą, darbo našumo didinimą, darbo sąlygų darbuotojams gerinimą. Paramos pajamoms palaikyti, skaičiuojant 1 dirbamos žemės hektarui, gauta apie 160 Eur. Paramos dalis pajamose sudaro apie 13 proc. Išlaidų 1 ha tenka apie 870 Eur, mokesčių 1 ha tenka apie 151 Eur.

Bendrovė bendradarbiauja su įmonėmis UAB „Scandagra“, UAB „Agrorodeo“, UAB „Rapsoila“, UAB „Žvalguva“, AB „Kauno grūdai“, AB „Litagra“, UAB „Dotnuva Baltic“.

Daugybę metų bendrovė už gerus darbo rezultatus gauna „Stipriausi Lietuvoje lyderiai“ sertifikatus. Darbuotojai rajoninėse žemdirbių šventėse apdovanojami už sąžiningą darbą, pagerbiami jubiliejų metu. Kiekvieną pavasarį dirbantiesiems organizuojama ekskursija į parodą „Ką pasėsi...“. Po darbų (rudenį) lankomos žymesnės Lietuvos vietos. Pabuvota Nidoje, Rusnėje, Klaipėdoje, Druskininkuose, ne kartą aplankyta kaimyninė Latvija.

ŽŪB „Kontaktas“ tikisi, kad ateityje maisto produktų poreikis didės, reikės gaminti daugiau produkcijos, todėl bendrovė planuoja didinti gamybą, gerinti darbuotojų darbo sąlygas.

Informacija iš LŽŪBA 25-erių metų kn. „Sutelktomis jėgomis – į pažangą (1992–2017)“