Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Europoje veikianti RASFF sistema – maisto saugos garantas

2018-09-06

© LŽŪKT nuotr.

Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse nuo 1979 m. veikia bendra Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF). Visos ES valstybės kartu su Europos Komisija ir Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) yra RASFF narės. Prie RASFF sistemos taip pat prisijungusios Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Web-mazasRASFF sistema leidžia veiksmingai keistis informacija tarp Europos Komisijos (EK), ES valstybių narių maisto ir pašarų kontrolės institucijų bei organizacijų. Tokiu būdu Europos valstybės gali operatyviai ir koordinuotai išvengti maisto saugos pavojų, laiku užkirsti kelią nesaugiems maisto produktams patekti į rinką. Informacija operatyviai keičiamasi ir dėl nesaugių pašarų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šios sistemos nare yra nuo 2004 metų ir nuolat gauna bei tiria, taip pat ir pati siunčia į sistemą pranešimus apie nesaugų maistą ar pašarus, nustatytus mūsų šalies rinkoje ar importo kontrolės metu. Visi aktualūs Lietuvos vartotojams RASFF pranešimai skelbiami viešai. Juos galima rasti VMVT tinklapio skyrelyje „RASFF“.

Nuo šių metų pradžios iš EK per RASFF sistemą Lietuvai buvo adresuoti 45 pranešimai dėl nesaugių maisto produktų ir 6 – dėl nekokybiškų pašarų. Tuo tarpu VMVT Lietuvos rinkoje nustatė 27 nesaugių maisto produktų ir pašarų atvejus, todėl EK buvo išsiųsti 27 RASFF pranešimai: 7 – dėl nesaugių riešutų, 5 – dėl paukštienos ir jos produktų, 4 – dėl specialiojo maisto produktų, 3 – dėl vaisių ir daržovių, po 2 – dėl konditerijos gaminių ir nealkoholinių gėrimų ir po 1 pranešimą dėl saugos reikalavimų neatitikusias pašarų, prieskonių ir vaistažolių, vėžiagyvių, žuvų produktų partijas.

RASFF sistema – viena pagrindinių priemonių, užtikrinančių maisto saugą ES rinkoje. Ji buvo sukurta siekiant kuo operatyviau sureaguoti iškilus grėsmei visuomenės sveikatai, kuomet yra pagrįstų įtarimų, kad nesaugūs produktai išplatinti ne vienos, o kelių ES valstybių rinkose.

Kai valstybės narės praneša apie pavojų, susijusį su maistu ar pašarais, EK išsamiai patikrina informaciją ir jai pasitvirtinus, nedelsiant apie tai praneša kitų valstybių atsakingoms organizacijoms, kad jos galėtų patikrinti nurodytų partijų produktus savo rinkose. Valstybė, pranešusi apie galimai nesaugius produktus, nurodo ir priemones, kurių buvo imtasi siekiant pašalinti juos iš rinkos (pvz., produktai sulaikyti ar atšaukti).

Beveik pusė gautų pranešimų būna susiję su importo kontrolės metu nustatytais atvejais, kiti nustatomi oficialios rinkos kontrolės metu. Taip pat fiksuojami pranešimai, susiję su vartotojų skundais, įmonių atliekamais savikontrolės tyrimais ar apsinuodijimo maistu atvejais.