Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Įsigaliojo patikslintas žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymas

LŽŪKT informacija
2018-05-10

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) informuoja, kad nuo gegužės 9 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo 3 straipsnio pakeitimo įstatymas, kuriame įtvirtinta, kad susijusiais fiziniais asmenimis įsigyjant žemės ūkio paskirties žemę laikomi sutuoktiniai, taip pat tėvai (įtėviai) ir jų nepilnamečiai vaikai (įvaikiai).

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Pagal nurodytą reglamentavimą susijusiais asmenimis laikomi sutuoktiniai ir jų nepilnamečiai vaikai. Taip susiaurinamas susijusių asmenų sąrašas – pilnamečių asmenų ir jų sutuoktinių, kuriančių savo ūkius, galimybės įsigyti žemę neapribojamos dėl jų sutuoktinių tėvų turimos žemės.

NŽT informuoja, kad iki gegužės 1 d. gavo 9 253 prašymus išduoti sutikimą įsigyti privačios žemės ūkio paskirties žemės. Iš viso jau buvo išduoti 8 427 sutikimai.

Patikrinusi informaciją valstybės įmonių registruose, NŽT 23 asmenims atsisakė išduoti sutikimą įsigyti žemės ūkio paskirties žemės, kadangi pagal šiuos prašymus šių asmenų turimi žemės ūkio paskirties žemės plotai viršija 500 ha.

Sutikimų išdavimo ar atsisakymo išduoti sutikimus procedūra, kaip numatyta teisės aktuose, gali užtrukti iki 15 darbo dienų nuo prašymo išduoti sutikimą gavimo dienos, tačiau NŽT specialistai tokius sutikimus išduoda vidutiniškai per 10 dienų.

Pagal NŽT informaciją