Balandžio 27 d., šeštadienis | 24

Ketinantiems spalį atnaujinti ar kurti naują sodą

Daiva Gaulienė
www.delfi.lt
2018-10-05

© LŽŪKT nuotr.

Norintiems atnaujinti ar kurti naują sodą, būtent spalį rekomenduojama sodinti obelų, kriaušių ir vaiskrūmių sodinukus. Pirmiausiai ieškodami gero sodinuko, medelyne rinkitės tik tuos, kurių žievė žvilganti, gerai išsivysčiusi šaknų sistema, geros būklės ir tolygiai išaugusios šakos. Tinkamiausia vieta vaismedžiams yra pietiniame ar vakariniame šlaite, idealiu atveju – kiek žemiau vėją užstojančios sienos ar gyvatvorės. Venkite daubų, kur kaupiasi šaltas oras, arba plotų su įmirkusiu, dažnai užliejamu dirvožemiu. Taip pat nesodinkite vaismedžių į pietus nuo daržo esančiame plote, nes aukšti medžiai daržovėms mes šešėlį. Taip pat jei turite galimybę, nesirinkite nuo kitų sodų izoliuotos vietos – bus daugiau vaisiais mintančių paukščių antskrydžių ir sumažės galimybė medžių žiedus apdulkinti kaimyninių sodų medžių žiedadulkėmis.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Nepamirškite tarp medžių palikti pakankamai vietos žolei tarp jų nupjauti. Rekomenduojama tarp aukštaūgių ir vidutinio augumo obelų ar kriaušių (1,8-2 m aukščio kamienas) palikti 8 metrų atstumą, žemaūgių ar vėduoklės formos vainiką turinčių – 3-4 metrus. Tarp abrikosų, vyšnių, persikų, slyvų, cidonijų – 5-6 m, riešutmedžių sodinukų – net 15 metrų atstumą

Pagalbinės priemonės sodinant. Prieš sodinant medelį, į duobės dugną įdėkite didelį akmenį – jis neleis medžiui nugrimzti, kai į duobę pripilsite žemių ir jas suspausite. Viršutinių šaknų pagrindas turi būti beveik žemės paviršiuje, todėl pasodinus per giliai, šaknys nuskurs.

Taip pat į duobę įmeskite saują javų grūdų, mat sudygę žemėje jie išskirs hormonus, stimuliuojančius medžių šaknų augimą. Dar vienas netikėtas patarimas – įdėti vieną ar dvi konservų skardines. Šioms rūdyjant susidarys geležies oksidas ir sulfatai, kurie jaunas besiformuojančias šaknis saugos nuo puvinio. Atramos. Jei norite, kad medelių neišvartytų pirmas stipresnis vėjas, būtina jiems suteikti tinkamas atramas. Išsirinkite rankos storumo kuolą, kurio ilgis įkalus į žemę beveik siektų sodinuko vainiko apačią. Kad kuolas nepūtų, į žemę kalamą jo galą apdeginkite.

Žiedų apdulkinimas. Kai kurie medžiai yra savidulkiai, tačiau daugumą kriaušių ar obelų reikia apdulkinti. Kad užsimegztų vaisiai, ant šių medžių išsivystę žiedai turi būti apdulkinti kito tos pačios medžio rūšies medžio žiedadulkėmis, kurias perneša bitės ir kiti vabzdžiai apdulkintojai, pavyzdžiui, drugeliai. Jei netoli yra daugiau sodų, o juose obelų ir kriaušių, didelė tikimybė, kad tarp jų bus veislių, kurių žiedadulkėmis bus apdulkinti ir jūsų medžiai. Jei kiti sodai tolėliau, vaismedžių būklę ir produktyvumą pagerinsite natūraliu būdu, šalia medžių prisodindami spalvingų gėlių – šios privilios bičių ir kitų naudingų vabzdžių.

Žydėjimo laikotarpiu į jauną sodą viliokite drugelius: pastatykite dubenėlį su vandeniu, kuriame būtų ištirpinta truputis cukraus ir uogienės.

Tręšimas. Jei tręšdami mėšlą paskleisite aplink medį, tikėtina, kad maisto medžiagos liks dirvožemio paviršiuje, o greitai įsisavinta bus tik nedidelė jų dalis. Kad taip neatsitiktų, vienodais atstumais nuo kamieno padarykite 20 cm gylio duobutes. Į kiekvieną iš jų įdėkite po saują ar dvi mėšlo ir gausiai palaistykite.

Web-logo