Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Kokiems užsienio valstybių piliečiams gali būti suteikta teisė įsigyti žemės Lietuvoje?

Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2021-10-11

© LŽŪKT nuotr.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) ir Žemės ūkio ministerijos atstovai aptarė klausimą, kokiems užsienio valstybių piliečiams gali būti suteikta teisė įsigyti žemės Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Fizinių asmenų teisė Lietuvos Respublikos teritorijoje įsigyti žemę nuosavybėn yra siejama su šių asmenų pilietybe arba su suteikta teise nuolatos gyventi Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Specialusis įstatymas – Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47 straipsnio 3 dalies įgyvendinimo konstitucinis įstatymas numato, kad įsigyti nuosavybės teise žemę, vidaus vandenis ir miškus gali būti leidžiama užsienio subjektams, atitinkantiems Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus.

Nurodytus kriterijus atitinka piliečiai arba nuolatiniai gyventojai valstybių, kurios yra Europos Sąjungos, Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos, Europos ekonominės erdvės susitarimo arba Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narės. Taip pat nurodytus kriterijus atitinka Lietuvos Respublikos nuolatiniai gyventojai, neturintys Lietuvos Respublikos pilietybės.

Pasitaiko atvejų, kai nuolatinio gyventojo statusą turintis asmuo kartu yra ir pilietis kitos valstybės (pavyzdžiui, Rusijos Federacijos arba Baltarusijos Respublikos), kuri įeina į buvusios Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos pagrindu įkurtas politines, karines, ekonomines ar kitokias valstybių sąjungas arba sandraugas, arba valstybės, kuri nėra Europos Sąjungos, Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos, Europos ekonominės erdvės susitarimo arba Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narė. Taigi kyla klausimas, ar tokie asmenys turi teisę įsigyti žemės, vandens telkinių ar miškų Lietuvoje.

Kompleksiškai įvertinus Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47 straipsnio 3 dalies įgyvendinimo konstitucinio įstatymo nuostatas, padaryta išvada, kad europinės ir transatlantinės integracijos kriterijų neatitinkančių valstybių piliečiai, taip pat ir valstybių, kurios įeina į buvusios Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos pagrindu įkurtas politines, karines, ekonomines ar kitokias valstybių sąjungas arba sandraugas, piliečiai gali Lietuvoje įsigyti žemę, vidaus vandenis ir miškus nuosavybės teise, jeigu jie turi leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje arba leidimą nuolat gyventi kitoje europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančioje valstybėje.