Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Kopūstinė kandis – viena žalingiausių kenkėjų

Dr. Laisvūnė Duchovskienė
LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos mokslo darbuotoja
2018-05-16

Nuotrauka pl.wikipedia.org

Kopūstinė kandis (Plutella xylostella L.) yra viena žalingiausių ir dažniausiai aptinkamų kopūstų kenkėjų.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Didžiausią žalą augalams daro šių kenkėjų vikšrai, kurie gali pažeisti augimo kūgelį ir sunaikinti augalą, bet jis dažniausiai nežūva, o skursta ir neformuoja gūžės. Vėlesniais augimo tarpsniais vikšrai pažeidžia kopūstų gūžių viršutinius lapus, daugiau ar mažiau suprastindami derliaus kokybę.

Web-pav1

Web-pav2Gausumas

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute, pastačius feromonines gaudykles Csal?m?N®, buvo nustatyta, kad 2014 m. kopūstinės kandies suaugėlių gausumas kito nuo 5 iki 71 individo gaudyklėje ir buvo du gausumo pikai: birželio 26 – liepos 2 ir rugpjūčio 5–13 dienomis. 2015 m. jų gausumas kito nuo 3 iki 209 individų gaudyklėje ir buvo nustatytas tik vienas ilgas ir ryškus gausumo padidėjimas – liepos 12–25 dienomis, kai vienoje gaudyklėje individų vidutiniškai buvo daugiau nei 130.

Žalingumas

Didėjant kopūstinių kandžių gausumui, didėja ir vikšrų žalingumas. LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute darytų tiksliųjų lauko eksperimentų duomenimis, kopūstinės kandies vikšrai vidutinio vėlyvumo kopūstuose 2014 m. pažeidė nuo 24 iki 34 %, 2015 m. – nuo 41 iki 91 % augalų augimo tarpsniu nuo aštuonių lapelių iki gūžių formavimosi pradžios (BBCH 18–41).

Apsauga

Kenkėjų plitimą ir žalingumą galima sumažinti taikant įvairias prevencines priemones, tačiau pagrindinė yra augalų apsaugos produktų naudojimas kopūstų apsaugai nuo šio kenkėjo. Tyrimų metu nustatyta, kad kontaktinio ir vidinio poveikio insekticidas Steward (v. m. indoksikarbas

0,085 kg/ha) buvo efektyvesnis nei piretroidiniai insekticidai. Tik nustačius kenkėjų plitimo laiką ir jų vikšrų pasirodymą vietos sąlygomis, galima optimizuoti apsaugos priemonių nuo šio kenkėjo panaudojimo laiką.

Įtaka derliui

Panaudojus insekticidą Steward gautas 23,5 %, insekticidą Decis Mega – 15,0 % didesnis kopūstų prekinis derlius, lyginant su nepurkštu plotu. Kopūstinės kandys pasirodo vis anksčiau, o jų populiacijos vis didėja; tarpas tarp generacijų vis mažėja, jos persidengia. Siekiant sumažinti kopūstinių kandžių žalą, rekomenduojama naudoti registruotus insekticidus (www.vatzum.lt), kai pasirodo pirmieji vikšrai, arba praėjus 8–10 dienų po to, kai feromoninėmis gaudyklėmis pagaunami pirmieji suaugėliai.

LAMMC leidinys „Naujausios rekomendacijos žemės ir miškų ūkiui, 2017“