Gegužės 05 d., sekmadienis | 24

Kopūstiniai amarai vis dar pasiruošę

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-07-03

Atvėsę orai ir lietūs – nepalankūs kopūstinių amarų kolonijoms augti. Vis tik reikia pastebėti, kad apatinėje lapų pusėje dar galima aptikti amarų suaugėlių, pasiruošusių formuoti naujas kolonijas.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Ankstyvieji kopūstai formuoja gūžes (BBCH 45), o vidutinio vėlyvumo ir vėlyvieji kopūstai yra dar tik nuo BBCH 18 (aštuntojo tikrojo lapelio) iki BBCH 21 (vienuolikto tikrojo lapelio) tarpsnio. Jei amarai yra pažeidę 20 % augalų ir jų kolonijos dideles, rekomenduojame nupurkšti. Veiksmingas augalų apsaugos produktas: Proteus OD 0,75 l/ha. Purškiant vėjo greitis turėtų būti mažiau nei 3 m/s.

Web-pav1

Web-pav2Amarų entomofagai – boružės padeda sumažinti amarų kolonijas

Stojus vėjuotiems orams, kopūstinės kandies suaugėliams sunku priskristi prie augalų, nes stiprus vėjas juos nubloškia, bet reikia nepamiršti, kad kandies vikšrai vystosi toliau. Kopūstų plotuose pastatytose feromoninėse kopūstinių kandžių gaudyklėse šio kenkėjo gausumas nevienodas. Tikėtina, kad aprimus vėjui ir suaugėlių gausumas padidės.

Jei kopūstai jau pradėjo sukti galvas, kopūstinė kandis ne tokia žalinga. Jei nesunaikinote vikšrų iki tol, jie pasislėps po lapais ir kontaktiniais insekticidais pasiekti juos bus sunkiau. Veiksmingi augalų apsaugos produktai: Steward 0,085 l/ha (galima purkšti aukštesnėje nei 20 °C temperatūroje), Cyperkill 500 EC – 0,05 l/ha (galima purkšti ne aukštesnėje nei 20 °C), Bulldock 025EC – 0,2 l/ha (geriausiai veikia 15–20 °C temperatūroje) į 300 l/ha vandens. Purškimo metu vėjo greitis turėtų būti mažiau nei 3 m/s.

Web-pav3Kopūstinės kandies pažeidimai

Parengė dr. Laisvūnė Duchovskienė