Gegužės 19 d., ketvirtadienis | 22

Lėto gaminimo praktika ir maisto sauga: ar tikrai žinome viską?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2022-03-31

© LŽŪKT nuotr.
Rinkoje vis dažniau galime išvysti maisto produktų, kurie yra pagaminti pasitelkus specifinį maisto gamybos būdą – lėto virimo technologiją. Prekybos vietose pristatomas gana platus tokių produktų pasirinkimas: tai ir sultingi šonkauliai, minkšti kiaulienos sprandinės kepsniai ar išpjova, taip pat paukštienos, jautienos kepsniai ir begalė įvairiausių kitų jau paruoštų patiekalų, kuriuos prieš skanaujant reikės tik pasišildyti. Kuo ypatinga lėto virimo technologija ir kodėl ji vis dažniau sudomina vartotojus, mėgstančius gaminti namuose?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų ir dalijasi patarimais, kaip maistą paruošti ir vartoti ne tik saugiai, bet ir kokybiškai.

BIOMAS GROW straipsnio viduje

Maisto ruošimo pagal šią technologiją pranašumai

Pasak daugelio virtuvės meistrų, lėto virimo žemoje temperatūroje technologija pranašesnė už tradicinius maisto apdorojimo būdus. Pasitelkus šį gamybos būdą, išsaugoma maisto produktų, o ypač, mėsos gaminių skoninės ir maistinės savybės, jie tampa minšti ir sultingi. Be to, gaminimas lėtame virimo puode yra visiškai paprastas ir ekonomiškas sprendimas.

Nors lėtas gaminimas priklauso naujausioms sveiko ir skanaus maisto gaminimo tendencijoms, o lėto virimo puodas tampa vis dažniau naudojamu įrenginiu šeimininkių virtuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose, VMVT primena, kad tokiu būdu ruošiant maistą svarbu nepamiršti laikytis bendrų maisto saugos bei higienos reikalavimų.

Vartotojams gana dažnai kyla klausimų, ar gaminti maistą naudojant lėto gaminimo technologiją yra saugu ir kaip šio proceso eigoje išvengti galimų mikrobiologinio užterštumo rizikų. Maisto saugos specialistai patikina – tai visiškai saugu, jei, žinoma, visą gamybos procesą atliksite tinkamai.

„Reikėtų prisiminti tai, kad pagal šią technologiją maistas gaminamas lėtai žemoje temperatūroje, paprastai nuo 77 iki 138 laipsnių, taip maistas yra troškinamas kelias valandas. Tiesioginis viryklėje esančio karščio, garų ir ilgos trukmės derinys sėkmingai susidoroja su bakterijomis, todėl ši technologija yra visiškai saugus maisto gaminimo procesas. Vis dėlto turite nepamiršti laikytis ir kitų maisto saugą užtikrinančių reikalavimų, taip pat asmens bei gamybos higienos taisyklių“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

10 patarimų, kaip saugiai gaminti maistą lėto virimo puode

Ruošiant maistą lėto virimo puode, būtina laikytis kelių taisyklių:

1. Vadovaukitės įrangos techniniais parametrais. Naudodami lėto virimo įrenginį, laikykitės tų reikalavimų ir nurodymų, kuriuos pateikia gamintojas.

2. Laikykitės švaros ir asmens higienos. Įsitikinkite, kad visi įrenginiai ir paviršiai, kurie liečiasi su maistu, yra švarūs. Prieš gamindami maistą, taip pat pasirūpinkite tinkama rankų higiena.

3. Maistą tinkamai atšildykite. Jei naudosite užšaldytus maisto produktus, prieš gamindami juos tinkamai atšildykite. Į lėto virimo puodą sudėti sušaldyti maisto produktai nepasieks reikiamos apdorojimo temperatūros, tokiu atveju atsiranda palanki terpė mikroorganizmų dauginimuisi maiste.

4. Įkaitinkite įrenginį. Įkaitindami puodą pilkite šiltą / karštą vandenį, taip reikiamą temperatūrą pasieksite greičiau ir sutrumpinsite maisto buvimo trukmę „rizikingoje zonoje“. Tai ypač svarbu išlaikant mėsos patiekalų saugą ir jų kokybę.

5. Šilumos palaikymo režimas. Negaminkite maisto nustatę šilumos palaikymo rėžimą. Jis naudojamas tik tuomet, jei reikia palaikyti pagaminto maisto temperatūrą prieš valgant.

6. Maisto sluoksniavimas. Jei lėto virimo puode gaminate daržoves, jas talpinkite ant dugno ar šonų. Daržovės verda lėčiausiai, todėl sudėkite jas arčiausiai šilumos šaltinio.

7. Tinkamai užsandarinkite įrenginį. Gaminimo metu be reikalo neatidarinėkite įrenginio. Prisiminkite, kad kiekvieną kartą pakėlus dangtį, vidaus temperatūra nukrenta 10–15 laipsnių, o gaminimo procesas sulėtėja bent 30 minučių.

8. Kontroliuokite temperatūrą. Prieš ragaudami pagamintus patiekalus, maisto termometru pamatuokite ir įsitikinkite, jog apdorojami produktai pasiekė saugią vidinę temperatūrą, naikinančią bakterijas. Ypač svarbu įvertinti ir patikrinti mėsos patiekalų temperatūrą. Vidinė patiekalo temperatūra turi būti ne žemesnė nei + 72º C.

9. Maisto atvėsinimas. Tinkamai atvėsinkite pagamintą maistą, nepalikite jo ataušti puode. Paruošto maisto vėsinimas iki norimos temperatūros turi trūkti ne ilgiau kaip 4 valandas. Atvėsintus maisto likučius sudėkite į tam skirtas talpas ir laikykite šaldytuve ne aukštesnėje kaip +4º C temperatūroje. Atvėsintą karštą maistą rekomenduojama suvartoti per 24 val.

10. Maisto šildymas. Nešildykite maisto likučių lėto virimo puode, verčiau tam pasirinkite kitą maisto pašildymo būdą – ant viryklės ar mikrobangų krosnelėje.

Dėl Jums reikalingos informacijos ir paslaugų kreipkitės į LŽŪKT rajonų biurų konsultantus.