Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Liepa diktuoja darbus

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-07-12

Netrukus pradės dūgzti pirmieji kombainai, pasiruošę užpildyti aruodus.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Darbų sauga ūkyje

Tačiau reikėtų nepamiršti ir kylančių pavojų, rūpintis ne tik derliumi, bet savo ir kitų gyvybe. Kasmet girdime, kad per javapjūtę užsidega kombainai, presai ar kita žemės ūkio technika.

Gaisrai įsiplieskia greitai – todėl juos gesinti turi būti pasiruošę visi ūkio darbuotojai. Jie turi būti instruktuoti ir apmokyti, kaip elgtis gaisro metu, mokėti naudotis gesintuvais ir žinoti priešgaisrinės saugos reikalavimus. Žemės ūkio technika turi būti ne tik techniškai tvarkinga, joje vietą turi rasti ir pirminės gaisro gesinimo priemonės – kombainuose 2 po 4 kilogramus talpos gesintuvai ir nedegus audeklas, kitoje žemės ūkio technikoje – 2 po 2 kilogramus arba 1 po 4 kilogramus talpos gesintuvai su, žinoma, galiojančia patikros žyme.

Jei turite klausimų dėl priešgaisrinės saugos, kreipkitės į Konsultavimo tarnybos darbų saugos specialistus, kurie atvyks į ūkį, instruktuos, pakonsultuos, apmokys ūkio darbuotojus ir supažindins juos su priešgaisrinės saugos reikalavimais, taip pat atliks tęstinę ūkio ar įmonės priežiūrą.

Augalininkystės ūkiuose

Augalininkystės ūkyje vertėtų atlikti ūkio technologinę analizę bei suplanuoti žiemkenčių tręšimo ir kitus priežiūros darbus. Nešališki augalininkystės konsultantai įvertins Jūsų ūkio pasėlių būklę, suteiks konsultacijų, užpildys privalomus žurnalus, paims dirvožemio ėminius ir pristatys į Konsultavimo tarnybos laboratoriją ištirti, o pagal gautus rezultatus parengs profesionalų tręšimo planą organinėmis, mineralinėmis trąšomis ar tręšiant kintama norma.

Beje, galbūt jūs nusipirkote žemės ir norite įvertinti dirvožemio tinkamumą tam tikriems žemės ūkio augalams auginti? Išsitirti dirvožemį būtų taip pat naudinga, kad vėjais nepaleistumėte daug pinigų tręšdami pasitelkę nuojautą. Ėminius į laboratoriją galite pristatyti ir patys ar pasinaudoti kurjeriu paslaugomis.

Laboratorijoje daugiausia atliekama dirvožemio makrokomponentinių cheminių tyrimų: nustatomas dirvos ariamojo sluoksnio rūgštumas, judrusis fosforas ir kalis, humuso, mineralinio ir bendrojo azoto kiekis, šiltnamių grunto, augalų analizės, taip pat galima atlikti mėšlo, srutų ar dumblo analizę. Kuo sveikesnis dirvožemis, tuo geresnis derlius. Tai reiškia mažiau nuostolių, mažiau sąnaudų, mažiau išlaidų.

Vasarą dažnai vadiname vandens sezonu ir ne tik todėl, kad maudynių metas. Karštuoju metu mitybos specialistai rekomenduoja gerti daugiau vandens. Tik ar visuomet esate įsitikinę, kad geriate jį kokybišką? Jei kyla abejonių – paviršinį ir gruntinį vandenįjūs, vandens naudotojai, tiekėjai ar mokslo institucijos taip pat galite išsitirti Konsultavimo tarnybos laboratorijoje.

Gyvulininkystės ūkiuose

Siekiantiems geriausių gyvulininkystės ūkio rezultatų, į ūkį mobilia laboratorija atvykę specialistai nustatys ankstyvą veršingumą ir patars reprodukcijos gerinimo klausimais, ištirs pašarus ir pagal rezultatus sudarys racionus, esant poreikiui, atliks kraujo, šlapimo tyrimus, įvertins gyvulių sveikatingumą. Atsižvelgdami į gautus rezultatus, suteiks profesionalias rekomendacijas.

Turintiems miško

Nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 31 d. renkamos paraiškos pagal priemonę „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“. Remiama daug veiklų, bet populiariausia – vienkartinis jaunuolynų ugdymas nuo aštuonerių metų iki 20 imtinai. Pagrindiniai reikalavimai norintiems dalyvauti šioje programoje – miškininkystės specialisto išvada dėl ugdymo reikalingumo ir gebėjimas vykdyti kirtimą savomis lėšomis.

Visuose jaunuolynuose rekomenduojama vykdyti ugdymo kirtimus kuo anksčiau, kadangi tai yra vienas svarbiausių medyno raidos etapų, kada formuojasi medynas, rūšinė sudėtis ir atsparumas nepalankiems aplinkos veiksniams.

Dar gera žinia miško valdytojams – nuo liepos 19 d. iki rugpjūčio 31d. startuoja „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybai jau penkmetį pagal šią priemonę patikėta konsultuoti miško valdytojus. Tad nedvejodami kreipkitės ir dabar.

Miškininkystės specialistai suteiks informacijos apie atitinkamus įpareigojimus, numatytus buveinių ir paukščių apsaugai svarbiose teritorijose bei Vandens pagrindų direktyvoje, suteiks konsultacijų dėl saugomose teritorijose vykdomų įvairių rūšių miško kirtimų, taikomų ūkinės veiklos apribojimų bei miškų ir kitų aktualių įstatymų taikymo. Taip pat kreipkitės ir dėl ekonominės bei aplinkosauginės veiklos miško valdoje. Specialistai suteiks konsultacijų dėl Europos Sąjungos paramos priemonių miškų ekonominei vertei didinti naudojimo, ūkininkavimą privačiuose miškuose reglamentuojančių teisės aktų taikymo ar miškotvarkos projektų rengimo.

ES parama ūkiams

Liepa – paskutinis jaunųjų ūkininkų apsisprendimo mėnuo, nes tik iki mėnesio pabaigos renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“.

Nuo liepos 12 d. iki rugsėjo 10 d. laukiama paraiškų pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Remiamas ūkio subjektų bendradarbiavimas, skatinant trumposios tiekimo grandinės veiklą: transportavimo, platinimo, rinkodaros, reklamos, kokybės valdymo veikla, siekiant pagamintus produktus parduoti tiesioginiam vartotojui trumpiausiu keliu.

Rekomenduojame pasikonsultuoti su jums artimiausio Konsultavimo tarnybos rajono biuro ekonomikos paslaugas teikiančiu konsultantu. Jis susipažins su taisyklėmis, įsipareigojimais, tiksliai apskaičiuos paramos paraiškos atrankos kriterijus, drauge įvertinsite kylančias rizikas. Jei sutiksite bendradarbiauti, konsultantas užpildys paraišką, sukomplektuos dokumentų bylą ir dirbs su Jumis per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį.

Konsultantai taip pat padės įvertinti, ar Jūsų ūkis atitinka kompleksinės paramos reikalavimus.

Jei kils klausimų, išsamesnę informaciją Jums suteiks bet kuriame Konsultavimo tarnybos rajono biure. Kreipkitės. Svarbiausius ūkio ir aplinkos gerovę liečiančius sprendimus priimkite remdamiesi faktais, o ne nuojauta!