Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

LŽŪBA 25-eri. Alfredo Bardausko ūkis

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2017-10-09

Raseiniškis ūkininkas Alfredas Bardauskas ūkininkauti pradėjo daugiau nei prieš 20 m. – 1996 m. Pirmaisiais metais ūkis nebuvo itin didelis – 16 ha, tačiau pamažu metam bėgant dirbamos žemės plotai didėjo. Jau 2002 m. ūkininkas dirbo apie 370 ha žemės.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Web-kortele

Kaip teigia A. Bardauskas, jis žemės ūkyje nebuvo naujokas – tuometiniame Lietuvos žemės ūkio universitete įgijo agronomo specialybę, studijų metu turėjo galimybę stažuotis Švedijoje, semtis patirties iš užsienio žemdirbių, kurią vėliau pritaikė ir savo ūkyje.

Visiškai savarankiškai ūkininkauti A. Bardauskas pradėjo 2004 m., glaudžiai bendradarbiaudamas su kaimyniniais ūkiais, kurių savininkai: Jonas Greičius, Vidas Venckus ir Darius Mejeris. Kooperuojantis su kaimynais, maksimaliai naudojama naši technika, suteikiamos auginimo technologijų priežiūros paslaugos, užtikrinama realizavimo rinka, koordinuojama veikla įsigyjant ir atnaujinant žemės ūkio mašinas.

Stipriems Raseinių r. žemdirbiams visus ūkių darbus padeda nudirbti trys nuolatiniai darbuotojai: Vitalijus Bertašius, Kęstutis Baltrušaitis ir Juozas Bertašius. Javapjūtės metu talkina studentai ir ūkininkų sūnūs.

Prieš pradedant dirbti kooperuotai, iki 2004 m. bendras dirbamos žemės plotas buvo apie 180 ha. Nuo 2004 m. rudens plotas padidėjo iki 600 ha. Po to žemės plotas pamažu didėjo iki 1000 ha, nuosavos žemės yra apie 60 procentų. Nuo pat ūkio įkūrimo auginami tik grūdiniai augalai.

Alfredo Bardausko tikslas – sukurti ir išlaikyti modernų, lankstų ūkį, su gera infrastruktūra, kuris garantuotų pelningą veiklą. Anot ūkininko, ūkis neturėtų būti didesnis kaip 1200 ha.

Web-tekstoŪkis iš paukščio skrydžio

Visi keturi ūkininkai, įsteigę melioracijos statinių naudotojų asociacijas, baigė įgyvendinti du drenažo sistemų rekonstrukcijos projektus, o šiais metais pradėtas įgyvendinti jau trečias projektas, pasinaudojant ES parama vandentvarkai.

Web-teksto1Ūkio bendraminčių atostogos kalnuose

Didžiausias ūkininko pasiekimas – per dešimtmetį mėgėjiškas ūkis tapo modernus ir šiuolaikiškas, priimtas racionalus sprendimas kooperuotis su kaimyniniais ūkiais, protingai įsisavinta ES ir valstybės parama, pasirinktos tinkamos žemės ūkio augalų auginimo technologijos. Susivienijusiems žemdirbiams labai svarbu, kad galėjo įdarbinti dar tris vietinius žmones, su kuriais lengva siekti gerų rezultatų ir smagu pasidalinti visais darbo vaisiais.