Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Morkas, kopūstus ir svogūnus vis dar reikia saugoti nuo ligų

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-08-19

Stebėjimo metu svogūnai pasiekė BBCH 47–48 tarpsnį: laiškai nulinkę, ropelės diametras siekia 70 % laukiamo dydžio. Kopūstuose vyrauja BBCH 45–48 tarpsnis: formuojasi gūžės. Morkos augina šaknis, kurių dydis siekia 50–70 % laukiamo dydžio, t. y. pasiektas BBCH 45–47 tarpsnis.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Morkas, kopūstus ir svogūnus vis dar reikia saugoti nuo ligų. Reikėtų atkreipti dėmesį į meteorologines sąlygas, įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti. Tam labai padeda ligų prognozavimo modeliai. Jie pagal meteorologinius duomenis apskaičiuoja tikslų ligos rizikos laiką, todėl yra galimybė laiku sudaryti taikomą ir efektyvesnę augalų apsaugos produktų naudojimo schemą, sumažinti išlaidas ir aplinkos taršą pesticidais bei užauginti kokybišką produkciją.

Paeitą savaitę dėl kritulių kai kuriuose rajonuose meteorologinės sąlygos buvo palankios ligoms plisti. iMETOS® ligų prognozavimo modelių duomenimis, Pasvalio r., Panevėžio r., Kėdainių r., Širvintų r., Šakių r. ir Kauno r. ligų prognozavimo modeliai rodo, kad sąlygos morkų atlernariozei ir svogūnų kekeriniam puviniui plisti nepalankios.

Web-teksto

Ligoms plisti palankios sąlygos susidaro, kai yra didelė santykinė oro drėgmė ir optimali patogenui plisti temperatūra. Naudojant fungicidus, svarbu atkreipti dėmesį į didžiausią apdorojimų skaičių per augalų vegetacijos sezoną.

Taigi, siekiant apsaugoti daržoves nuo ligų, reikia nuolat stebėti tiek pasėlius, tiek ir meteorologines sąlygas.

Parengė dr. Neringa Rasiukevičiūtė