Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Morkoms, svogūnams ir kopūstams tebeaktuali apsauga nuo ligų

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-08-06

Morkoms, kopūstams ir svogūnams vis dar aktuali apsauga nuo ligų. Reiktų atkreipti dėmesį į meteorologines sąlygas, įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti. Taip pat nuolat stebėti pasėlius.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Stebėjimo metu svogūnai BBCH 43–45 tarpsnio. Pradeda linkti jų laiškai, ropelės diametras siekia 30–50 proc. laukiamo dydžio.

Web-pav

Kopūstai BBCH 42–44 tarpsnio – formuojasi gūžės.

Morkos BBCH 42–45, t. y. šaknų augimo tarpsnio, jos 20–50 proc. laukiamo dydžio.

Reikia nuolat stebėti

Morkoms, kopūstams ir svogūnams vis dar aktuali apsauga nuo ligų. Reiktų atkreipti dėmesį į meteorologines sąlygas, įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti.

iMETOS® ligų prognozavimo modelių duomenimis, Pasvalio r. sąlygos morkų atlernariozei ir svogūnų kekeriniam puviniui plisti nepalankios.

Panevėžio r. paeitą savaitę buvo susidarę palankios sąlygos morkų alternariozei. Šiuo metu meteorologinės sąlygos išlieka palankios ir siekia 79 procentus. Šiame rajone svogūnų kekeriniam puviniui plisti sąlygos ir praeitą, ir šią savaitę palankios. Šią savaitę siekia net 100 procentų.

Kėdainių r. svogūnų kekeriniam puviniui ir morkų alternariozei sąlygos nepalankios.

Širvintų r. sąlygos morkų atlernariozei nepalankios, o svogūnų kekeriniam puviniui palankios ir siekia 51 procentą.

Šakių r. paeitą savaitę buvo susidarę palankios sąlygos svogūnų kekeriniam puviniui plisti, o šiuo metu siekia tik 21 proc., morkų alternariozes infekcijai nepalankus metas.

Kauno r. sąlygos svogūnų kekeriam puviniui ir morkų alternariozei nepalankios.

Siekiant apsaugoti daržo augalus nuo ligų, reikia nuolat stebėti pasėlius. Naudojant fungicidus, svarbu atkreipti dėmesį į didžiausią apdorojimų skaičių per augalų vegetacijos sezoną.

Parengė dr. Neringa Rasiukevičiūtė, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas