Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Nauji reikalavimai maistui skirtiems grūdams ir jų produktams

LR žemės ūkio ministerija
2019-09-16

© LŽŪKT nuotr.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. įsigalios Maistui skirtų grūdų ir Maistui skirtų grūdų produktų techniniai reglamentai. Šie reikalavimai taikomi Lietuvos rinkai tiekiamiems Lietuvoje išaugintiems maistui skirtiems grūdams bei Lietuvos mažmeninei rinkai tiekiamiems grūdų produktams (miltams, kruopoms, dribsniams ir kt.).

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Reikalavimuose apibrėžiamos grūdų (ankštiniai javai, varpiniai javai ir kt.) ir grūdų produktų (kvietinių, ruginių, speltų miltų, kruopų, dribsnių, visų grūdo dalių produktų ir kt.) sąvokos, nustatomi konkretūs grūdų ir grūdų produktų kokybės rodikliai (drėgmės kiekis, šiukšlinės, grūdinės priemaišos ir kt.).

Gamintojai turėtų atkreipti dėmesį, kad kvietiniai miltai, ko anksčiau nebuvo, technologiniu požiūriu pagal šlapiojo glitimo kiekį ir pelenų kiekį suskirstomi į rūšis: ekstra, aukščiausia, pirma ir antra rūšis.

Vartotojams renkantis miltus, naudinga žinoti ne tik jų rūšį, bet ir miltų tipą, nurodytą ant pakuotės skaičiais ir (ar) raidėmis, pvz., Kvietiniai miltai 550B.

Raidė ant miltų pakuotės nurodo glitimo kiekį (kuo raidė arčiau abėcėlės pradžios, tuo miltuose daugiau glitimo, kepiniai geriau iškyla), o šalia raidės esantis skaičius – miltų peleningumą, t. y. mineralinių medžiagų kiekį. Peleningumas, priklausomai nuo miltų rūšies, paprastai svyruoja nuo 405 iki 1800 mg. Kuo skaičius ant miltų pakuotės mažesnis, tuo miltai baltesni, daugiau apdirbti, labiau išvalyti.

Siekiant sudaryti galimybę ūkio subjektams savo produktų ženklinimą pakeisti pagal naujus reikalavimus, numatytas pereinamasis laikotarpis iki 2020 m. rugpjūčio 31 dienos.

Su naujais reikalavimais galite susipažinti čia.