Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Neonikotinoidais apdorotas sėklas leidžiama sėti tik šiltnamiuose

LŽŪKT informacija
2018-05-02

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Valstybinės augalininkystės tarnyba informuoja (VAT), kad ES valstybės kvalifikuota balsų dauguma pritarė Europos Komisijos pasiūlymui beveik visiškai apriboti neonikotinoidų naudojimą žemės ūkyje. Neonikotinoidais apdorotas sėklas leidžiama sėti tik šiltnamiuose, tad tokių augalų negalima persodinti į lauką.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Taip siekiama apsaugoti bites ir kitus apdulkintojus nuo neigiamo šių medžiagų poveikio. Skelbiama, kad šios augalų apsaugos produktų veikliosios medžiagos yra toksiškos bitėms ir gali pažeisti vabzdžių centrinę nervų sistemą, dėl to vabzdys gali ir žūti.

Pasak VAT, balsavimo metu 4 šalys pasisakė prieš ir 8 susilaikė, visos kitos pritarė Europos Komisijos pasiūlymui apriboti neonikotinoidų naudojimą. Lietuva pristatė kompromisinį variantą ir susilaikė dėl neonikotinoidų naudojimo apribojimo. Lietuva, kaip ir kai kurios kitos šalys akcentavo, kad nėra alternatyvų bulvių gumbams, cukrinių runkelių ir vasarinių rapsų sėkloms beicuoti ir, kad neonikotinoidai šiuo metu yra vienintelė efektyvi priemonė, apsauganti bulves, cukrinius runkelius ir rapsus nuo kenkėjų ankstyvuose augimo tarpsniuose. Europos Komisija patvirtins teisės aktus artimiausiu metu.

Pagal Valstybinės augalininkystės tarnybos informaciją