Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Pakeisti į Lietuvą savo reikmėms įvežamų augalų ir jų produktų kiekiai

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2019-07-31

Siekiant apsaugoti Lietuvos, o tuo pačiu ir Europos Sąjungos teritoriją nuo ligų ir kenkėjų, sumažinti iš ne Europos Sąjungos šalių leistini įsivežti į Lietuvos Respubliką augalų, augalinių produktų ir kitų objektų kiekiai, kurie skirti ne pardavimui, o savo reikmėms ir kurių įvežimui nereikia fitosanitarinio sertifikato. Tai reiškia, kad savo reikmėms į mūsų šalį galima ir toliau įsivežti tam tikrus augalus ir jų produktus, tik mažesniais kiekiais.

Tokie pakeitimai padaryti atsižvelgiant į Europos Komisijos audito išvadas.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

„Visame pasaulyje, taip pat Europoje bei kaimyninėse valstybėse pasitaikantys augalų ligų židiniai verčia labai rimtai žiūrėti į galimas grėsmes, todėl visoje ES griežtėja reikalavimai ir vis daugiau dėmesio skiriama ligų ir kenksmingų organizmų kontrolei bei prevencijai“, – sako Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktorius Sergejus Fedotovas.

Naujoje LR žemės ūkio ministro taisyklių redakcijoje nustatyta, jog savo reikmėms galima įvežti:

  • iki 10 pakelių, bet ne daugiau kaip 10 g vienos rūšies sėklų, iš viso ne daugiau kaip 100 g sėklų;
  • iki 200 g svogūnėlių, gumbasvogūnių bei gumbavaisių;
  • iki 5 kg vaisių ir daržovių;
  • iki 20 vnt. skintų gėlių;
  • iki 5 vnt. kambarinių (vazoninių) gėlių;
  • iki 20 vnt. daigų.

Atkreipiame dėmesį, kad šie kiekiai netaikomi augalams, augaliniams produktams ir kitiems objektams, kuriuos, remiantis teisės aktais, yra draudžiama įvežti į Lietuvos Respubliką ir visas Europos Sąjungos valstybes nares (pavyzdžiui, bulvių gumbai, dirvožemis) bei, remiantis Europos Komisijos sprendimais, jiems yra nustatyti laikini įvežimo apribojimai. Taipogi į šį sąrašą nepatenka dekoratyvinių ar vaisius vedančių medžių ir krūmų sodinukai.

Norint į Lietuvą ir kitas ES valstybes įsivežti didesnius kontroliuojamų augalų ir jų produktų kiekius, reikia augalų sveikatingumą įrodančio dokumento – fitosanitarinio sertifikato ir būti įsiregistravusiam fitosanitariniame registre.

Dėl registracijos prašome kreiptis į regioninį skyrių pagal Jūsų vykdomą veiklą: http://www.vatzum.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/darbuotoju-kontaktai/