Gegužės 05 d., sekmadienis | 24

Pakeitimai paprastinant atliekų apskaitą

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
2019-02-03

Siekdama supaprastinti atliekų apskaitą, padaryti ją skaidresnę bei patikimesnę ir mažinti ūkio subjektų administracinę naštą, Aplinkos ministerija patikslino Atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos ir ataskaitų teikimo taisykles.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Patikslintosios taisyklės sudaro galimybę Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos sistemos (GPAIS) atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos žurnaluose nurodyti suminius mėnesio duomenis. Be to, suvienodinti terminai, kada į GPAIS reikia suvesti duomenis apie pavojingų ir nepavojingų atliekų susidarymą. Atliekų darytojams ir tvarkytojams 2 mėnesiais pratęstas laikotarpis atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos metinėms ataskaitoms pateikti ir joms tikrinti. Dar vienas pakeitimas, kad valstybės ir savivaldos institucijos neturi vykdyti atliekomis pripažintų konfiskuotų, valstybės paveldėtų ar perduotų ir kitų daiktų, kurie turi būti sunaikinti, susidarymo apskaitos GPAIS.

Aplinkos ministerija primena, kad vykdyti gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitą naudodamiesi GPAIS turi atliekų darytojai, atsižvelgę į susidarančių atliekų kiekį, rūšį, vykdomą veiklą, įmonės dydį; taip pat atliekų tvarkytojai; gamintojai ir importuotojai, teikiantys į rinką gaminius ir pakuotes. Jeigu atliekų darytojai tinkamai nevykdo šios pareigos, atliekų tvarkytojai negali užbaigti proceso ir išrašyti atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų.

Registravimosi GPAIS instrukcijas ir vadovus, mokymų medžiagą ir vartotojų vadovus, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie GPAIS veikimą galima rasti čia, o savo klausimus galima pateikti el. paštu [email protected].