Gegužės 05 d., sekmadienis | 24

Paprastesni higienos reikalavimai smulkiems augalinių maisto produktų gamintojams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2020-01-01

© LŽŪKT nuotr.

Dar pernai, nuo gruodžio 19 d., įsigaliojo nauji higienos reikalavimai, skirti smulkiems augalinių maisto produktų gamintojams. Viena esminių sąlygų – vietiniams raugintų, sūdytų ar marinuotų daržovių ar grybų gamintojams, sulčių ar aliejų spaudėjams, kavos, arbatos ar prieskonių gamintojams nuo šiol reikės gerokai mažiau investicijų įrengiant produkcijos gamybai skirtas patalpas.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Supaprastinti Europos Sąjungos teisės aktuose numatyti reikalavimai maisto produktų iš vaisių, uogų, daržovių, grūdų, grybų, riešutų, sėklų, arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų gamybos patalpoms, jų dydžiui ir įrengimui. Gamybos proceso metu galės būti naudojamas medinis inventorius, tekstilės gaminiai, tačiau jie turės būti tinkamai prižiūrimi ir laiku atnaujinami.

Dažnai veiklą pradedantiems gamintojams daug rūpesčių sukelia reikalavimas paruošti ir maisto produktų etiketėje nurodyti maistingumo deklaraciją. Smulkūs augalinio maisto gamintojai savo produkciją tiekiantys tik vietinei rinkai nedideliais kiekiais nuo šio įpareigojimo yra atleisti. Tai reiškia, kad mažais kiekiais gaminantiems augalinius maisto produktus nereikia atlikti jų gaminamų produktų maistingumo laboratorinių tyrimų ir vertinimų, spausdinti papildomų ženklinimo etikečių.

Smulkiųjų augalinio maisto tvarkymo subjektų veiklos vietos nuo mažmeninės prekybos subjektų bei galutinių vartotojų turi būti nutolusios ne daugiau kaip 100 kilometrų atstumu. Kaip ir vykdant kitas su maisto tvarkymu susijusias veiklas, šios veiklos gali būti vykdomos tik turint pagal veiklos vietą teritorinio VMVT departamento išduotą leidimą.

Per metus smulkieji gamintojai gali pagaminti ir (ar) tiekti vietinei rinkai ne daugiau kaip 15 600 kilogramų arba litrų gaminių, iš jų – 2 000 kilogramų džiovintų arba liofilizuotų arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų, vaisių, uogų, grybų, daržovių.

Detaliau su higienos reikalavimais galite susipažinti čia.