Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Pasirašyta deklaracija dėl glifosato naudojimo

LR žemės ūkio ministerija
2019-10-16

© LŽŪKT nuotr.

Trečiadienį, spalio 16 d., žemės ūkio ministras Andrius Palionis kartu su Valstybinės augalininkystės tarnybos prie žemės ūkio ministerijos ir žemdirbius vienijančių organizacijų vadovais pasirašė deklaraciją Dėl augalų apsaugos produktų, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos glifosato, naudojimo.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos įsipareigojo formuoti ir įgyvendinti valstybės politiką, siekiančią tausaus ir atsakingo augalų apsaugos produktų, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos glifosato, naudojimo.

Deklaraciją pasirašiusios žemdirbius vienijančios organizacijos – Lietuvos ūkininkų sąjunga, Lietuvos žemės ūkio bendrovių, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos – įsipareigojo nenaudoti augalų apsaugos produktų, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos glifosato, auginamų maistui ir pašarui javų, žirnių, rapsų, linų, pupų, garstyčių, lubinų pasėliuose jų vegetacijos metu (t. y. nuo sėklos sudygimo iki derliaus nuėmimo).

Šiuo metu Lietuvoje yra registruoti 27 augalų apsaugos produktai (AAP), savo sudėtyje turintys glifosato, profesionaliajam naudojimui ir 9 AAP neprofesionaliajam naudojimui. Daugelio Lietuvoje registruotų AAP, sudėtyje turinčių glifosato, paskirtis – daugiamečių ir vienmečių vienaskilčių ir dviskilčių piktžolių naikinimui prieš ir po derliaus nuėmimo varpinių javų pasėliuose, žirnių, linų, žieminių ir vasarinių rapsų pasėliuose, pūdymuose, laukuose po derliaus nuėmimo bei vaismedžių pomedžiuose, miškuose ir ne žemės ūkio paskirties plotuose.

Europos maisto saugos agentūra (EFSA) yra pateikusi išvadas, kad glifosatas nepasižymi kancerogeninėmis savybėmis. Šias išvadas patvirtino Europos cheminių medžiagų agentūra, atsakinga už veikliųjų medžiagų klasifikavimą. Remiantis turimais duomenimis, glifosatas nesikaupia žmogaus organizme ir yra greitai pašalinamas, neturi toksinio poveikio reprodukcijai, nenustatytas neigiamas poveikis imuninei sistemai, nepasižymi genotoksiškomis savybėmis.

Kadangi glifosatas yra patvirtintas iki 2022 m. gruodžio 15 d., Europos Komisija įgaliojo 4 valstybes nares – Prancūziją, Vengriją, Olandiją ir Švediją – peržiūrėti ir įvertinti glifosato duomenis ir parengti ataskaitą, kurios pagrindu bus sprendžiama dėl tolesnio glifosato patvirtinimo atnaujinimo nuo 2023 metų.

Žemės ūkio ministerija kviečia pasirašyti šią deklaraciją ir kitas žemdirbius vienijančias organizacijas. Jos turėtų kreiptis į ministerijos Augalininkystės ir agroaplinkosaugos skyriaus vedėją Vidmantą Ašmoną el. paštu vidmantas.asmonas@zum.lt