Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Pritarta Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo projektui

2018-04-19

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtam Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo projektui, kuriuo siekiama nustatyti visus ūkinės ar kitokios veiklos apribojimus. Šis įstatymas leis aiškiau reglamentuoti specialiųjų žemės naudojimo sąlygų (SŽNS) turinį ir nuostatas, susijusias su šių sąlygų taikymu įstatyme nurodytose teritorijose.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

„Dabar galiojantis teisinis reguliavimas, įtvirtintas Žemės įstatyme, nurodo dvejopą SŽNS nustatymą – tiek įstatymais, tiek Vyriausybės nutarimais. Skirtinguose teisės aktuose nustatytas SŽNS turinys skiriasi, sąlygos konkuruoja tarpusavyje. Pavyzdžiui, į Nekilnojamojo turto registrą neįrašytos SŽNS gali būti netaikomos pagal Žemės įstatymo nuostatas. Šios sieja SŽNS tik su žemės sklypais, o su teritorijomis, kuriose jie nesuformuoti, – ne“, – teigia Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas.

Įstatymo projekto esmė – nustatyti specialiąsias žemės naudojimo sąlygas vienu įstatymu. Taip pat siekiama nurodyti teritorijas, kuriose taikomos SŽNS, bei kada turi būti gautas žemės savininko, valstybinės ar savivaldybės žemės patikėtinio sutikimas ir atvejus, kada jis neprivalomas.

Priėmus šį įstatymą bus įtvirtintas nuoseklus ir darnus teritorijų, kuriose turi būti taikomos SŽNS, nustatymo teisinis reguliavimas, užtikrintas aiškesnis ir skaidresnis šių sąlygų reglamentavimas. Be to, bus nustatyti aiškūs, privalomi ir proporcingi ūkinės ar kitokios veiklos apribojimai, užtikrinant įstatyme nurodytų objektų ar veiklos apsaugą nuo neigiamų veiksnių ar poveikio, valstybės saugumą, visuomenės sveikatos saugą, aplinkos ir viešojo intereso apsaugą.

Naudą pirmiausiai pajus visuomenė, kuri bus informuojama apie teritorijas, nustatomas tenkinant viešąjį interesą, įstatymo projekte nurodyti asmenys galės kreiptis dėl kompensacijų išmokėjimo. Taip pat sutrumpės SŽNS taikymo pradžiai nustatytas laikas, todėl bus sukurtos palankesnės sąlygos verslui. Nurodžius, kada turi būti gautas sutikimas, bus išvengta šiuo metu dažnai vykstančių teisminių procesų.

Siūloma, kad nuo 2019 m. gegužės 1 d. įsigaliotų pereinamasis laikotarpis, o nuo 2022 m. sausio 1 d. nustatytos įstatymo projekte nurodytos teritorijos būtų registruojamos Nekilnojamo turto registre ir SŽNS būtų taikomos nuo šių teritorijų įregistravimo.