Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Produkcija parduodama tiems, kas „negudraudami“ bendradarbiauja

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2018-06-21

Vaizdas iš paukščio skrydžio

UAB „Klauso ūkis“ įkurta 1996 m. Šiaulių rajone. Bendrovė, dirbanti daugiau nei 20 m., užsiima augalininkystės produkcijos gamyba ir teikia žemės ūkio paslaugas.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Web-kortele

Šiuo metu bendrovės dirbami laukai užima 2650 ha, didžioji dalis žemės, apie 80 proc., nuomojama. Didžiausią pasėlių dalį užima žieminiai rapsai, žieminiai ir vasariniai kviečiai. Žieminių rapsų derlingumas siekia 4–4,5 t/ha, žieminių kviečių 7–8 t/ha, vasarinių kviečių – 6–7 t/ha. Vidutiniškai per metus prikuliama apie 600 t žieminių miežių, apie 4500 t žieminių rapsų; apie 8100 t žieminių kviečių, 200 t vasarinių kviečių.

Bendrovėje dirba 16 specialistų, kurių amžiaus vidurkis – 39 metai. Darniam kolektyvui vadovauja Kastytis Patiejūnas, kuris įmonėje dirba daugiau nei 20 metų.

WEb-pav1Bendrovės administracija: direktorius K. Patiejūnas, direktoriaus pavaduotojai J. Udo Sparenborg ir A. Krikščiūnas, vyr. buhalterė A. Dervinienė

Vidutinė UAB „Klauso ūkis“ metinė apyvarta (be subsidijų) pastaruosius porą metų siekia apie 3 mln. Eur. Pelnas (įskaitant subsidijas) – apie 0,5 mln. Eur.

Pastaruosius 5 m. bendrovėje investuota į infrastruktūros gerinimą ir technikos parko naujinimą. Sutvarkyta dirbtuvių teritorija – sovietinio kvapo praktiškai nebeliko. Atnaujinti visi buvusio tarybinio ūkio pastatai (stogai, sienos, vidus), išbetonuota intensyviai naudojama teritorijos dalis. Įrengtas šildomas cheminių produktų sandėlis, darbuotojų patalpos. Praėjusiais metais įsigyta ir pastatyta nauja airiška grūdų džiovykla, įrengta KAS saugykla, nauja kuro saugykla, praplėsta ir modernizuota suskystintų dujų saugykla. Suvokus, kad ūkiui ES parama nebus prieinama, atnaujintas traktorių parkas – įsigyti du John Deere „aštuntukai“ ir Claas Xerion, nusipirktas trečias 36 m darbinio pločio Horsch purkštuvas su nerūdijančio plieno talpa (siekiant atskirti javų ir rapsų purškimą), į naujesnį modelį pakeista ir sėjamoji Horsch Pronto. Stengiantis sugeneruoti kuo daugiau pajamų, įsigyta priekaba, skirta skystoms trąšoms vežti, taip pat sunkvežimis su priekaba grūdams vežti.

WEb-pav2Bendrovės darbuotojai

Ūkis, norėdamas atgaivinti dirvožemį, kasmet iškrato apie 5 tūkst. t paukščių mėšlo.

Tarp svarbiausių bendrovės partnerių – augalų apsaugos priemonių ir trąšų tiekėjai: AB „Kauno grūdai“, AB „Linas Agro“, trąšų tiekėja UAB „Agrochema“, kurą jau daug metų tiekia įmonė „Šoklys“. Pagrindinė įmonėje naudojama technika – John Deere (UAB „Dojuas Agro“) ir Claas (UAB „Konekesko Lietuva“) traktoriai, John Deere kombainai, Horsch (UAB „Audrokesta“) žemės dirbimo ir sėjos technika, Rauch tręštuvai ir Damman purkštuvai (UAB „Ivabaltė“).

Produkcija parduodama tiems, kas siūlo geriausias sąlygas ir lanksčiai, „negudraudami“ bendradarbiauja. Tarp tokių – AB „Linas Agro“, AB „Kauno grūdai“, Latvijos SIA „Bio Venta“.

Ūkis nuolatos remia seniūnijoje esančias švietimo įstaigas, bendruomenių šventes, parėmė ir Žarėnų bendruomenės namų statybą.

Būdama vokiško kapitalo įmonė, UAB „Klauso ūkis“ stengiasi integruotis į aplinką, per 20 gyvavimo metų tai, ko gero, pavyko. Įmonė atvira bendradarbiavimui, apsikeitimui patirtimi su kolegomis ir individualiai, ir didesnių renginių – seminarų ūkyje – metu. Bendrovėje siekiama harmoningų santykių su personalu, džiaugiamasi, kad darbą ūkyje pasirenka, juo džiaugiasi ir mechanizatorių vaikai.

Informacija iš LŽŪBA 25-erių metų kn. „Sutelktomis jėgomis – į pažangą (1992–2017)“