Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Rugpjūtį aktuali žieminių veislių obelų apsauga

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-08-13

Žieminių veislių obelis rugpjūčio mėnesį būtina purkšti nuo rauplių ir vaisių puvinių sandėlyje, atsižvelgiant į karencijos terminus.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Šiuo metu dominuojantis žieminių veislių obelų tarpsnis – BBCH 77, tai yra vaisius pasiekė apie 70 proc. būdingo dydžio. Sode ryškūs pavasario šalnų padariniai, obuoliai paženklinti šalčio „ratais“.

Web-pav1Dominuojantys drėgni orai sąlygoja intensyvias rauplių infekcijas ir vaisių užsikrėtimą puviniais. Subrendę lapai ir vaisiai jau atsparesni rauplių užkratui, nes patogenui įsiskverbti reikia ilgesnio drėgmės periodo. Bet, jei vaisių nokimo metu vyrauja lietingi orai, jų užsikrėtimas rauplėgrybio konidijomis gali trukti iki pat derliaus nuėmimo, o ligos požymiai gali pasirodyti tik sandėlyje. Atsižvelgiant į tai, žieminių veislių obelis rugpjūčio mėnesį būtina purkšti nuo rauplių ir vaisių puvinių sandėlyje, atsižvelgiant į karencijos terminus.

Web-pav2Vaisiams apsaugoti panaudojus augalų apsaugos produktus, nuimti derlių ir tiekti rinkai nacionalinės kokybės produktus (NKP) galima tik praėjus ne mažiau kaip 1,5 karto ilgesniam laikotarpiui negu produkto etiketėje numatytas karencijos laikotarpis.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas