Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Spalis diktuoja darbus

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-10-01

Rugsėjo 29 d. paminėjome Mykolines. Senovėje ši diena dar vadinta kaip Dagos šventė, Dagotuvės. Žodis „daga“ reiškia brandą ir derlių, taip pat sudygusius žiemkenčių daigus: „Kokia vaga, tokia ir daga“. Pasibaigus sėjos darbams ir jau besidžiaugiant sudygusiais žiemkenčiais, augalininkystės ūkių šeimininkai gali lengviau atsipūsti, bet darbai ūkyje niekada nesibaigia. Kuriems iš jų spalį reikėtų skirti daugiau dėmesio?

Augalininkystės ūkių šeimininkai atidžiai stebės, koks žiemkenčių pasiruošimo žiemoti kelias. Augalininkystės konsultantai visoje Lietuvoje augalų vegetacijos pabaigoje vertins, kaip pasėliai pasirengę, todėl kviečiu informaciją stebėti atnaujintoje integruotoje augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemoje IKMIS, kuri, beje, parodoje „Ką pasėsi“ buvo įvertinta medaliu. Prisijunkite ir įvertinkite.

Na, o gyvulininkystės ūkiuose darbų dar gausiau. Spalį iš ganyklų pergenami galvijai, kurie pergrupuojami pagal amžių, produktyvumą ir kitus gyvulių augintojams svarbius duomenis. Galbūt reikėtų išbrokuoti neproduktyvius galvijus ar neveršingas karves arba, nustačius negalavimų priežastis, anksčiau pradėti juos gydyti.

Labai svarbu tiek pieno, tiek mėsinės gyvulininkystės ūkiuose kuo anksčiau nustatyti, ar karvė veršinga. Ypač tai aktualu mėsinę galvijininkystę vystantiems ūkininkams, nes vienintelė tokio ūkio produkcija – kasmet atvestas sveikas veršelis. Kiekviena papildoma neveršingumo diena atneša nuostolių, o ankstyvas veršingumo nustatymas padės sutaupyti išlaidas sėklinimui, užtikrins optimalų produktyvių dienų skaičių bei sumažins šėrimo sąnaudas.

Pradedant tvartinį laikotarpį, siūlome įvertinti gyvulių sveikatingumą. Kai kurie laboratoriniai tyrimai ūkio sąlygomis turėtų būti atliekami periodiškai, nes tai leidžia išvengti įsisenėjusių medžiagų apykaitos ligų ir užkirsti kelią neplanuotoms išlaidoms.

Tad apie gyvulių sveikatingumą, pašarų kokybę, reprodukcinius sutrikimus nediskutuokite interneto grupėse, o pasikonsultuokite su veterinarijos gydytojais. Kviečiame išbandyti Konsultavimo tarnybos kompleksines mobilios gyvulininkystės laboratorijos paslaugas. Rezultatus gausite iš karto, o pasitarę su specialistais galėsite greičiau priimti sprendimus.

Kuo jūsų verslui gali padėti skiriama parama?

Kad apsaugotumėte gyvulius ir galėtumėte įsigyti įvairiausių tam reikalingų priemonių, dar iki spalio 15 d. renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Prevencinių priemonių taikymas prieš vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą“.

Smulkieji ūkio subjektai, ketinantys bendradarbiauti organizuodami bendrus darbo procesus, dalindamiesi įrenginiais ir ištekliais, vykdydami bendrą ūkinę, komercinę ar aplinkosauginę veiklą iki spalio pabaigos gali kreiptis ir prašyti iki 90 tūkst. eurų paramos.

Ne žemės ūkio veikla užsiimantys fiziniai ir juridiniai asmenys su parama gali sparčiau kurti ir plėtoti savo verslą. Iki spalio pabaigos renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Viename projekte gali būti numatyta keletas remiamų ekonominės veiklos rūšių, pavyzdžiui, statinių statyba, rekonstravimas ir (arba) kapitalinis remontas; technikos ir įrangos įsigijimas ir įrengimas; infrastruktūros projekto įgyvendinimo vietoje kūrimas ar gerinimas.

Galbūt ketinate investuoti į miškų ūkio modernizavimą, miškų kirtimą, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimą ar į minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymą, o galbūt į vidinės miškotvarkos ir miško želdinimo ir žėlimo projektų rengimą ar tikslinimą? Iki spalio pabaigos privačių miškų valdytojai, savivaldybės, labai mažos ir mažos įmonės gali teikti paraiškas pagal veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ ir prašyti iki 100 tūkst. eurų paramos.

Ketinantys įveisti mišką dar visą spalį gali teikti paraiškas paramai gauti. O jau nuo kito mėnesio galėsite teikti paraiškas pagal priemonę „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“. Remiama daug veiklų, bet populiariausia – vienkartinis jaunuolynų ugdymas nuo 8 iki 20 metų imtinai. Turite klausimų daugiau nei atsakymų? Susisiekite su Konsultavimo tarnybos akredituotais Miškininkystės paslaugų biuro specialistais.

Na, o auginantys kiaules, paukščius ar gyvulininkystės ūkių šeimininkai nuo spalio 18 dienos jau gali kreiptis parmos ir investuoti į prevencinę veiklą dėl pavojingų ligų grėsmių ir su jomis susijusiomis pasekmėmis ūkiuose. Paramos suma vienam gavėjui gali siekti iki 70 tūkst. eurų.

Beje, kitą mėnesį startuoja visų laukiama priemonė „Investicijos į žemės ūkio valdas“. Ja pasinaudoti gali užsiimantys pienine, mėsine ir kita galvijininkyste bei puoselėjantys sodininkystės, daržininkystės ar uogininkystės ūkius. Laiko dar yra, bet, kaip sakoma, delsimas yra laiko vagis, tad pravartu apsvarstyti savo galimybes. Dėl išsamesnės informacijos ir visų dokumentų sutvarkymo kreipkitės į savo ar artimiausio rajono Konsultavimo tarnybos biurus.

Mokytis – niekada nėra per vėlu

Ruduo juk palankus metas tobulėti ar atnaujinti žinias. Konsultavimo tarnyba organizuoja nemokamus mokymus pačiomis įvairiausiomis tematikomis: nuo privalomųjų ir pasirenkamų programų jauniesiems ūkininkams iki inovatyvių augalininkystės ir gyvulininkystės technologijų. Taip pat kviečiame dalyvauti „Saugos ir sveikatos užtikrinimo ūkininko ūkyje“ ar „Atliekų tvarkymo žemės ūkyje“ mokymuose. Ne mažiau svarbūs ir aktualūs mokymai tokie kaip „Ūkinės veiklos finansų vadybos“ ar „Finansinių ataskaitų duomenų naudojimas ūkininko ūkio valdymo sprendimams priimti“. Netrukus startuos mokymai ir miško savininkams apie miškininkystės aktualijas.

Informaciją apie visus mokymus rasite portale agroakademija.lt. Registruokitės nurodytais kontaktais ir dalyvaukite. Juk ką išmoksi, ant pečių nenešiosi.