Balandžio 29 d., pirmadienis | 24

Su žeme stengiasi „sugyventi“ draugiškai

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2018-04-06

Ilgus metus Joniškio r. veikė Gataučių tarybinis ūkis, 1990 m. jis buvo reorganizuotas į tokio paties vardo kolūkį, kuris 1992 m. virto į žemės ūkio bendrovę „Gataučiai“. Visuose pokyčiuose dalyvavo ir jiems vadovavo Stanislovas Kumštys. Jis bendrovei vadovavo iki 2008 metų.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

WEb-kortele

Gataučių tarybinio ūkio laikais auginti kviečiai, miežiai, rugiai, cukriniai runkeliai, įvairios žolės sėklai ir kt. Ūkis turėjo obelų, kriaušių, slyvų sodus, kiaulių, karvių, vienu metu netgi vištų fermų. Ūkyje dirbo daugiau kaip 300 žmonių, žemės plotas siekė apie 3500 hektarų.

1992 m. sukūrus ŽŪB „Gataučiai“, jos turtas buvo 17 mln. tuometinių rublių, bendrovė turėjo 441 pajininką. Kiekvienais metais pajininkai, išstodami iš bendrovės ir atsiimdami jiems priklausantį turtą (pinigais ar natūra), mažino bendrovės kapitalą.

Nuo 2008 m. bendrovei pradėjo vadovauti Darius Stonis. Šiuo metu jos turtą valdo 11 bendrovės narių. Bendrovėje dirba 33 darbuotojai. Nuo 2014 m. vidurio ji vykdo tik augalininkystės veiklą, dirba apie 1700 ha žemės. Bendrovė, naudodamasi ES parama, modernia technika naujina technikos bazę.

Web-pav1R. Juozekėnas ruošiasi purkšti laukus

Suprantant, kad siekiant vien tik maksimalios naudos, rekordinių derlių, galima labai nualinti žemę, stengiamasi su žeme „sugyventi“ draugiškai: sėjami tarpiniai augalai, dirvožemis saugomas nuo erozijos, išsiplovimo, rengiami tręšimo planai, tręšiama organinėmis ir mineralinėmis trąšomis.

Web-pav2Laukuose darbuojasi V. Petraitis

Žemės ūkio bendrovė „Gataučiai“ darbuotojams organizuoja išvykas, bendras šventes, suteikia galimybę apsilankyti tradicinėse žemės ūkio parodose.

Žemės ūkio bendrovė „Gataučiai“ glaudžiai bendradarbiauja ir teikia pagalbą vietos bendruomenei, seniūnijai, kitoms paramos gavėjo statusą turinčioms organizacijoms.

Informacija iš LŽŪBA 25-erių metų kn. „Sutelktomis jėgomis – į pažangą (1992–2017)“