Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Vabzdžių gaudyklės gali padėti apsaugoti sodus ir daržus

Dr. Laisvūnė Duchovskienė
LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos mokslo darbuotoja
2019-10-30

© LŽŪKT nuotr.

WEb-pav1-1Nors vabzdžių gaudyklės augalų apsaugos sistemoje turi tik pagalbinę reikšmę, tačiau mokslininkai netrukus pradės tirti, kaip jos gali padėti apsaugoti sodus ir daržus. Trumpai aptarsime gaudyklių rūšis.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Naudojant tam tikrą spalvą vabzdžiams privilioti, gaminamos įvairių tipų gaudyklės. Tačiau šie prietaisai labiau tinka kenkėjų pasirodymui ir apskaitai fiksuoti, o ne jų gausumo ženkliam sumažinimui. Be to, jose prilimpa ir naudingi vabzdžiai. Gaudyklės būna lipnios, vandens, feromoninės ir išmaniosios.

Lipnios gaudyklės

Jos dažniausiai būna geltonos, mėlynos ir baltos spalvos. Paprasčiausias lipnias gaudykles galima pasigaminti specialiais klijais aptepant plėvelę, užvelkant ją ant norimos spalvos lapo ir pritvirtinant prie stovo. Galima nudažyti ir kokį nors indą ir jį ištepti specialiais klijais.

WEb-pav2Geltonos ar baltos spalvos lipnios gaudyklės dažniausiai skirtos vykdyti rapsinių žiedinukų, morkinių, kopūstinių, svogūninių, šaltalankinių ir kitų musių apskaitą. Šias gaudykles įtaisius šiltnamyje, galima stebėti amarų ir šiltnaminių baltasparnių gausumo kitimą. Nuotr. iš interneto

Mėlynos spalvos gaudyklės labiau tinka tripsų gausumui stebėti. keičiamos kas savaitę, o piko metu reikia keisti kas kelias dienas.

WEb-pav3Geltonos, mėlynos lipnios gaudyklės gaminamos ir pramoniniu būdu. Nuotr. iš interneto

Vandens gaudyklės

Šios gaudyklės – įvairių spalvų indai, įkasti sulig dirvos paviršiumi ir pripildyti vandens.

WEb-pav4Vandens gaudyklės skirtos įvairiems straubliukams ir kitiems smulkiems vabzdžiams gaudyti. Nuotr. iš interneto

Vandens gaudyklių naudojimas sudėtingas, nes dirbant žemę jos dažnai apsineša dulkėmis.

WEb-pav5-1Paprasčiausią pakabinamąją gaudyklę vapsvoms ir musėms gaudyti galima pasigaminti pačiam iš plastikinio butelio ir pasikabinti sode, vabzdžiams privilioti pilant į ją surūgusių sulčių. Nuotr. iš interneto

Feromoninės gaudyklės

Feromonai – specifinės medžiagos, kurias išskiria kiekvienos rūšies patelės patinams privilioti. Šios gaudyklės naudojamos sode ir darže.

Panaudojus specifinį feromoną, kuris dedamas ant lipnaus pagrindo į deltos tipo gaudyklę, galima gaudyti obuolinius vaisėdžius. Juos taip pat galima gaudyti ir kitokio tipo gaudyklėmis, kur feromonas pakabinamas. Kopūstinės kandies patinėliai gaudomi irgi delta tipo gaudyklėmis. Jomis taip pat galima gaudyti pelėdgalvius ir kitus kenkėjus.

Gaudant kenkėjus feromoninėmis gaudyklėmis, nustatoma kenkėjų skraidymo pradžia ir dinamika, dezorientuojami patinėliai, todėl patelės lieka neapvaisintos.

Web-pav6Pastatoma feromoninė gaudyklė kopūstinėms kandims gaudyti (nuotr. kairėje) ir pakabinama feromoninė gaudyklė obuoliniams vaisėdžiams gaudyti. Nuotr. iš interneto

Išmaniosios gaudyklės

Išmanioji iSCOUT® gaudyklė yra techninės ir programinės įrangos derinys, skirtas įvairiems žemės ūkio kenkėjams nuotoliniu būdu stebėti.

Web-pav7Išmaniojoje gaudyklėje integruota elektroninė plokštė ir lipnios plokštelės, prie kurių prilimpa vabzdžiai.© LŽŪKT nuotr.

Išmanioji gaudyklė maitinama baterijomis, o kamera fiksuoja nuotraukas vabzdžių, prilipusių ant lipnios plokštelės iSCOUT® gaudyklėje. Vaizdai siunčiami į platformą, kur automatiškai atpažįstami aptikti kenkėjai. Tada rezultatai matomi internete ar mobiliuosiuose įrenginiuose. Šioje gaudyklėje taip pat gali būti naudojami feromonai.

2020 metais su šiomis gaudyklėmis bus atliekami tyrimai ir Lietuvoje, įvertinant jų panaudojimo galimybes, stebint sodo ir daržo žalingiausių kenkėjų pasirodymą ir gausumo dinamiką. Rezultatus galėsite sužinoti ir www.agroakademija.lt.