Gegužės 05 d., sekmadienis | 24

Vaismedžių apsauga 2019-06-18

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-06-19

Neužgydytos rauplės – prasto purškimo rezultatas

Stebėjimo metu sėklavaisiai yraBBCH 73 tarpsnio: antras vaisių kritimas. Praėjus drėgnesniam laikotarpiui, pačiuose vaismedžiuose didėja vidinė drėgmė, nes lapija gausesnė ir tankesnė. Be to, vaisiai sparčiai auga, todėl antrinė rauplių infekcija labai greitai plinta nuo sergančių ar iki galo neužgydytų rauplių dėmių ant dar sveikų lapų arba nuo lapų ant vaisių.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Šiuo metu svarbu apsaugoti vaisius ne tik nuo rauplių infekcijos, bet ir nuo puvinių. Į apsaugos sistemą reikėtų įtraukti fungicidus, kurie veikia puvinių sukėlėjus.

Web-pav1Sisteminiu fungicidu užgydytos rauplės

Meteorologinių stotelių 7 dienų duomenų apžvalga parodė, kad Pajuodžiuose (Anykščių r.) buvo 4 dienos, kai užfiksuotos vidutinio stiprumo rauplių infekcijos. Vaivadiškiuose (Anykščių r.) buvo 4 dienos, kai užfiksuotos rauplių infekcijos, iš kurių dvi dienas stebėtos labai stiprios infekcijos. Mariezuose (Panevėžio r.) buvo 6 dienos, iš kurių vieną parą stebėtos labai stiprios infekcijos. Babtuose (Kauno r.) ir Gudkaimyje (Vilkaviškio r.) 4 dienas buvo stiprios infekcijos. Sodo augaluose išplitus kenkėjams, rekomenduojama naudoti insekticidus ir / ar akaricidus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė