Gegužės 06 d., pirmadienis | 24

Vaismedžių apsauga 2019-07-09

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-07-10

Obuolinio vaisėdžio pažeidimas

Slenkanti kritulių banga sudarė palankias sąlygas obelų rauplių infekcijoms plisti – visos meteorologinės stotelės stebėjimo laikotarpiu užfiksavo labai stiprų rauplių plitimo foną, todėl į obelų apsaugos sistemą būtina įtraukti sisteminio poveikio fungicidus.Taip pat naudinga panaudoti sisteminių-kontaktinių fungicidų mišinį, nes drėgmei užsilaikyti lapijoje sąlygos yra labai geros. Be rauplių, obelyse ryškiai matoma obelų miltligė, kriaušėse – rūdys, vaisių puviniai.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Obelyse (pagal poreikį), kai išplinta kenkėjai, tokie kaip rusvoji sodinė erkė, amarai, vaisėdžio lervos, lapinis gumbauodis, naudojami insekticidai / akaricidai.

Web-pav1Gydomųjų fungicidų gebėjimas įsiskverbti į augalą ir jame pasiskirstyti yra nevienodas. Sisteminiai fungicidai gali su sultimis pasiskirstyti po visą augalą, o suradę ligos sukėlėją jį sunaikina. Sisteminių fungicidų veikimo trukmė (arba kokybė) priklauso nuo jų gebėjimo pasiskirstyti po naujai užaugančias augalo dalis, suirimo greičio bei pobūdžio, bet mažai priklauso nuo tiesioginių oro sąlygų, žinoma, jeigu buvo purkšta laiku ir gausiai nelijo. Kitas įsiskverbimo į augalą būdas yra translaminarinis. Šio tipo fungicidai, patekę ant viršutinės lapo dalies, prasiskverbia į apatinę jo dalį, tačiau su augalo sultimis į naujai užaugančias dalis nemigruoja.

Vegetacijos metu vyraujant sudėtingoms oro sąlygoms, kai dažnai ar gausiai lyja, ant augalų ilgai išsilaiko rasa, nusistovi rūkai, tuomet geriausia rinktis kontaktinio ir sisteminio ar translaminarinio poveikio fungicidų mišinius, nes šie mišiniai dėl skirtingo poveikio papildo vienas kitą ir užtikrina geresnę obelų apsaugą. Be to, įvairaus poveikio fungicidų mišinių naudojimas yra ligų sukėlėjų atsparumo augalų apsaugos produktams profilaktika. Augalų apsaugos produkto etiketėje yra surašyta visa informacija apie jo poveikio būdą, naudojimą ir kitas specifines savybe.

Web-pav2Aviečių kekerinis puvinys

Nuėmus derlių, kaulavaisiuose ir uoginiuose sodo augaluose, nuo ligų ir kenkėjų naudojame registruotus augalų apsaugos produktus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė