Gegužės 05 d., sekmadienis | 24

Vaismedžių ir uoginių sodo augalų apsauga

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-05-30

Stebėjimo metu obelų ir kriaušių vyraujantis augimo tarpsnis BBCH 71 – vaisius padidėja iki 10 mm, dalis vaisių po žydėjimo krinta. Šiuo sėklavaisių tarpsniu labai svarbu pasirinkti fungicidus, kurie efektyviai stabdytų ne tik rauples, bet ir vaisių puvinius.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Obelų rauplių sukėlėjo askosporų ir konidijų infekcijų lygis kyla priklausomai nuo kritulių kiekio ir kiek ilgai drėgmė išbuvo ant lapų paviršiaus. Įvairiuose rajonuose skirtingai ir gausiai palijus, meteorologinės stotelės su integruotais prognozavimo modeliais parodė skirtingus obelų rauplių plitimo rizikos lygius.

Web-pav1Obelinis lapinis gumbauodis

Anykščių r. (Pajuodžiuose) užfiksuotos 100 % askosporų ir konidijų lengvos infekcijos. Atitinkamai pasiskirstė stiprios infekcijos: 59 % askosporų ir 48 % konidijų.

Anykščių r. (Vaivadiškiuose) – 100 % askosporų lengva ir 59 % stipri infekcija bei stebėjimo laikotarpiu užfiksuota 100 % stipri, vidutinė ir silpna konidijų infekcija.

Panevėžio r. (Mariezuose) užfiksuotos 100 % askosporų ir konidijų lengvos infekcijos bei atitinkamai 78 % ir 56 % stiprios infekcijos.

Kauno r. (Babtuose) užfiksuotos 74 % askosporų ir 56% konidijų lengvos infekcijos. Atitinkamai pasiskirstė stiprios infekcijos: 38 % askosporų ir 23 % konidijų.

Vilkaviškio r. (Gudkaimio) meteorologinė stotelė užfiksavo 100 % stiprią, vidutinę ir silpną askosporų infekcijas bei 100 % lengvą ir vidutinę konidijų infekcijas.

Web-pav2

Visuose sodininkystės ūkiuose sumontuotos iScout išmaniosios gaudyklės fiksuoja obuolinio vaisėdžio suaugėlius vabzdžius. Vilkaviškio r. (Gudkaimio) meteorologinės stotelės obuolinio vaisėdžio prognozavimo modelis parodė maksimalų 3 lygio obuolinio vaisėdžio išsivystimo lygį, bet vaisėdžio lervų vystymasis yra 0 lygio. Panevėžio r. (Mariezuose) – maksimalus vaisėdžio išsivystymo lygis – 5, bet lervų vystymasis dar neprasidėjęs. Kauno r. (Babtuose), Anykščių r. (Vaivadiškiuose ir Pajuodžiuose) prognozavimo modelis apskaičiavo obuolinio vaisėdžio maksimalų 4 lygį, taip pat čia galima tikėtis pirmųjų lervų vystimosi.

Obelų ir kriaušių apsaugai nuo rauplių ir vaisių puvinių reikia naudoti sisteminio poveikio fungicidus arba sisteminio ir kontaktinio fungicidų mišinį, pagal poreikį pridėti insekticido arba akaricido, nes šiuo tarpsniu sodinės erkės intensyviai vystosi, todėl jų invazija gali būti labai reikšminga.

Kaulavaisiai taip pat jau nužydėję, formuojasi vaisiai, dalis jų nukrinta(BBCH 71–72), reikia purkšti fungicidais nuo vaisių puvinių, vyšnių kokomikozės ir moniliozės, slyvų šratligės ir kitų lapų ligų kartu pridedant insekticido nuo kenkėjų invazijos. Šiuo tarpsniu itin aktyvūs amarai.

Web-pav3Amarais apniktos trešnės

Uoginių sodo augalų apsauga nuo ligų ir kenkėjų

Braškė atsivėrė 40–50 % žiedų, krinta pirmieji vainiklapiai, visiškas žydėjimas (BBCH 64–65), toliau purškiama fungicidais nuo braškių kekerinio puvinio, miltligės.

Web-pav4

Vasarinės avietės purškiamos fungicidais nuo aviečių žievėplaišos, degulių. Insekticidai naudojami nuo voratinklinės erkės, amarų, stiklasparnio, purpurinės kandies.

Labai svarbu laikytis augalų apsaugos produktų etiketėje nurodytų naudojimo reikalavimų, normų ir apribojimų: nepurkšti žydinčių augalų, kuriuos apdulkina bitės ir kiti vabzdžiai, tuo metu, kai bitės būna aktyvios ir maitinasi – nuo 4 val. ryto iki 21 val. vakaro.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė